contact
MyEtwie
In de kijker

Waarderen en herbestemmen in de praktijk: de collectie Agfa-Gevaert

Gepubliceerd op 20/04/2017
gevaert_studiedag3

studienamiddag | 30/05/2017 | FOMU, Antwerpen

Het waarderen van roerend erfgoed is momenteel een hot topic in de erfgoedsector. Het voorbije anderhalf jaar was de historische collectie van Agfa-Gevaert, een van de omvangrijkste collecties bedrijfserfgoed in ons land, het onderwerp van waardering en herbestemming. Benieuwd naar de resultaten van dit boeiende traject? Op dinsdag 30 mei vindt in het FOMU – Fotomuseum Antwerpen een studienamiddag plaats, waarop de partners hun ervaringen willen delen met de erfgoedsector.

Aanleiding van het traject was de beslissing van Agfa-Gevaert om de deuren van het Varenthof, waar de collectie zich al sinds 1988 bevond, te sluiten. De provincie Antwerpen engageerde zich in 2015 om de verantwoordelijkheid voor de collectie op te nemen. Er werd een waarderings- en herbestemmingstraject opgestart, met als ambitie dit unieke industrieel erfgoed in de beste omstandigheden te behouden, te beheren en te ontsluiten.

In functie van de geplande herbestemming van de verschillende deelcollecties (archieven, audiovisueel materiaal, toestellen, instrumenten...) was een doordachte waardebepaling cruciaal. Het FOMU en de provincie Antwerpen bundelden hiervoor de krachten met ADVN - archief & onderzoekscentrum, ETWIE en Agfa NV. Als leidraad werd de waarderingsmethode Op de museale weegschaal gehanteerd. Heel wat experten werden bij het waarderingsproces betrokken.

Het FOMU, ETWIE en het ADVN nodigen alle geïnteresseerden uit op de voorstelling van de resultaten van het waarderings- en herbestemmingstraject, met aansluitend een panelgesprek over waarderen en herbestemmen in de praktijk. De resultaten van het traject werden ook gebundeld in een fraaie publicatie, die tijdens de studienamiddag aan de deelnemers bezorgd wordt.

Programma

13u30: Verwelkoming. Elviera Velghe (FOMU)
13u40: Inleiding en overzicht van het traject. Ann Deckers (FOMU)
13u55: Overzicht van de collectie Agfa-Gevaert en de waardering met 'Op de museale weegschaal'. Patrick Van den Nieuwenhof (projectmedewerker)
14u25:
De herbestemming en de toekomst van de collectie Agfa-Gevaert. Tamara Berghmans (FOMU)
14u40: Een evaluatie van de praktijkervaring rond waarderen en herbestemmen. Tom Cobbaert (ADVN) & Tijl Vereenooghe (ETWIE)
14u55: Pauze
15u10: Panelgesprek over waarderen en herbestemmen.
Panelleden: Frank Herman (provincie Antwerpen), Hendrik Ollivier (Amsab-ISG), Eve Van Dael (FARO), Geert Vanpaemel (KU Leuven / ETWIE).
Moderator: Roel Daenen (FARO)

16u30: Receptie

Inschrijven

Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. Aanmelden kan via gevaert@etwie.be.

Locatie

FOMU – Fotomuseum Antwerpen
Waalsekaai 47
2000 Antwerpen
www.fotomuseum.be

Facebook-event

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...