contact
MyEtwie
Actor

Fotomuseum Antwerpen (FOMU)

  • Museum

Het Fotomuseum van de Provincie Antwerpen bezit één van de belangrijkste collecties fotoapparatuur ter wereld. 23.000 objecten illustreren de ontwikkeling van de fotografische technologie in al haar facetten vanaf het prille begin tot nu. Van de camera obscura tot de digitale camera. Aan de hand van unieke en zeldzame pronkstukken, evenals grote en kleine merken biedt de collectie een internationaal overzicht van de fotografische technologie. Niet alleen de Europese, maar ook de Amerikaanse, Russische en Japanse cameraproductie is ruim vertegenwoordigd in het FOMU.

De uitgebreide en bijzonder veelzijdige collectie omvat bijna alle cameratypes en alle technische innovaties uit de geschiedenis en de actualiteit van de fotografie. Van gigantische reuzencamera tot mini-spionagecamera; van de gouden camera ‘de Luxe’ tot de eenvoudige kartonnen gaatjescamera; van toverlantaarn tot wergwerpcamera; van postduifcamera tot machinegeweercamera… Daarnaast belicht de verzameling ook de technische condities waaronder fotografische beelden tot stand komen: de ontwikkeling van opname- en afdrukapparatuur, labo- en studio-uitrusting, belichtingstechnologie, lichtmeting, projectietechnieken,...

De uitbouw van de collectie startte in 1965 dankzij het succes van de tentoonstelling ‘125 Fotografie’ in het toenmalige Museum Sterckshof. De huidige omvang en het unieke karakter van de collectie is grotendeels te danken aan twee belangrijke aanwinsten. De eerste mijlpaal, in 1973, is de aankoop van de historische privé-verzameling van Michel Auer, een belangrijke Zwitserse camerakenner- en verzamelaar. Daarnaast betekent de overdracht van de cameracollectie van het Agfa Foto-Historama in 2006 een uitzonderlijke verrijking voor het FoMu.

Deze collectie wordt ook via thematische tentoonstellingen aan he publiek getoond. Daarnaast beschikt het FOMU over een uitvoerige bibliotheek met meer dan 35 000 titels aangevuld met tijdschriften en hun documentatiefonds omtrent Belgische en buitenlandse fotogafen. Deze kan je raadplegen in de leeszaal. Ten slotte beschikt het FOMU ook over een uitgebreid fotorestauratieatelier.

Thema's

Titel Auteur Jaar
Collectie Agfa Gevaert. Waarderen en herbestemmen Tamara BERGHMANS, Tom COBBAERT, Ann DECKERS, Patrick VAN DEN NIEUWENHOF 2017 Bekijk de publicatie
Photography Inc. Tamara BERGHMANS 2015 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...