Ambacht in beeld (2019)
Samen met Wendy van Wilgenburg, visueel antropologe en directeur van het Nederlandse Ambacht in Beeld Festival, zette ETWIE een beginnerscursus op touw om bedreigde ambachten en oude technieken te documenteren.
Project in het kort
Titel: Breng je ambacht of techniek in beeld
Partners: Wendy van Wilgenburg
Locatie: Vlaanderen
Looptijd: 2019
Budget: Structurele werking ETWIE
Contactpersoon: lieselot@etwie.be
Doel
Bedreigde ambachten en oude technieken documenteren blijft een noodzakelijke stap in het borgen van immaterieel erfgoed. Daarom onderzocht ETWIE in 2019 hoe dit erfgoed een toekomst kan krijgen.
“Wie weet gaan we in de toekomst ook zelf nog eens aan de slag met de camera! We hebben dan alvast geleerd in deze cursus dat het enorm helpt om het proces dat je in beeld wil brengen vooraf al eens gezien te hebben.”
Chantal Bisschop & Laura Danckaert (Centrum Agrarische Geschiedenis)


Aanpak
We namen contact op met Wendy van Wilgenburg, visueel antropologe en directeur van het Nederlandse Ambacht in Beeld Festival. Wendy maakt regelmatig documentaires en korte films over ambachten. Samen met haar organiseerden we in 2019 de beginnerscursus ‘Breng je ambacht of techniek in beeld’.
De cursus bestond uit vier lessen, afgewisseld met cameraoefeningen en opnames in het atelier van een ambachtsman.
Sessie 1: Introductie ambachtsfilm met voorbeelden, cameraoefeningen, observatie, interviewtechnieken, opzet van het filmplan, tijdverdichting in de camera.
Sessie 2: Filmplan bespreken en definitief maken, meer camera-oefeningen.
Sessie 3: Opnames bekijken, feedback verwerken, montagetips en montageplan maken.
Sessie 4: Montages bekijken, feedback verwerken en tips voor eindmontage.
“Wij hebben veel bijgeleerd tijdens de cursus, al is het maar om op een bewustere manier naar video’s te kijken. Daarnaast leerden we dat er verschillende manieren zijn om een ambacht in beeld te brengen: er zijn commerciële filmpjes, instructiefilmpjes...”
Nele Behaeghel & Ina Ruckebusch (Bakkerijmuseum)
Resultaat
Tips & tricks
ETWIE volgde zelf ook de opleiding en koos om Patrick Storme te volgen, een meester in het ciseleren van zilver. Door de theorie ook in de praktijk te brengen, verzamelden we heel wat do's-and-don'ts die we deelden via de publicatie 'Ambacht in beeld: lights, camera, action?'
Voor het internationale tijdschrift MEMORIAMEDIA Review over immaterieel erfgoed zette Lieselot Cornelis al haar tips op een rijtje in dit Engelstalig artikel.


Video over ciseleren in de edelsmeedkunst
Bekijk de video die we maakten over het ciseleren in de edelsmeedkunst bij Patrick Storme. Hij is daar al 40 jaar mee bezig en begeleidt sinds 2019 via het meester-leerlingtraject ook vier leerlingen op wie hij zijn expertise en vaardigheden overbrengt. We blikten deze video bij hem in.
Besluit
De workshop vonden we heel nuttig om een eerste portie expertise op te bouwen om zelf bedreigd immaterieel erfgoed in beeld te helpen brengen. Bovendien kunnen we bij het inschakelen van een professionele documentairemaker voortaan aangeven wat er zeker in beeld moet komen bij het filmen van ambacht of techniek.
Actoren
Verwante publicaties
Titel | Auteur | Jaar | |
---|---|---|---|
Crafts in focus: lights, camera, action? | Lieselot CORNELIS | 2019 | Bekijk de publicatie |
Locaties
Verwante gemeentes