contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank
Email_Collectie Industriemuseum_vervaardiger onbekend_V09046
Foto: Collectie Industriemuseum (v09046), vervaardiger onbekend
Ga naar

Email (glazuur)

Hoofdthema

Historiek

Email (of smeltglas/glazuur) is een beschermlaag van gesmolten glas die aangebracht wordt op voorwerpen van metaal of aardewerk. Deze emaillelaag is zeer glad, hard, onbrandbaar en bestand tegen verkleuring door UV-straling of de inwerking van chemische stoffen.

Emaillagen worden vaak gebruikt als versiering, maar ook om bijvoorbeeld aardewerk een zekere waterdichtheid te geven, in dat geval wordt het een glazuurlaag genoemd. De techniek van het emailleren was al gekend bij de Egyptenaren en de kelten. Doorheen de middeleeuwen ontwikkelde de emailkunst zich sterk, vooral in centra zoals Limoges in Frankrijk en het prinsbisdom Luik. Meer info over de techniek van het emailleren: https://www.industriemuseum.be/nl/collectie-item/emailleren-een-ingenieuze-techniek

Rond 1920 onstond de email-industrie. Metalen zoals koper, staal, gietijzer, aluminium, goud en zilver kunnen met een emaillelaag beschermd worden tegen corrossie. Bij elektrische toepasingen wordt email ook vaak gebruikt om het metaal van een isolerende laag te voorzien. Zo krijgt de koperen wikkeldraad in elektrische spoelen altijd een (buigzame) isolerende laag van email.

De metalen vlakken van wasmachines, koelkasten, kooktoestellen, potten en pannen, bekers, emmers, badkuipen, en allerlei andere huis en keukenartikelen werden vaak geëmailleerd om ze kras- en roestbestendig te maken en gemakkelijker in het onderhoud. Metalen bewegwijzering en reclameborden krijgen ook vaak een emaillaag om ze tegen de weerstomstandigheden te beschermen. Bovendien kan email tot 50 jaar kleurvast zijn.

Erfgoed

De enige vandaag nog actieve emaillerie in België is Emaillerie Belge. Het erfgoed van email wordt bewaard in musea maar tevens door enkele privéverzamelaars. Het gaat dan om potten en pannen, reclameborden, emmers, bekers etc.

Titel Auteur Jaar
Les ustensiles de ménage en acier émaillé. Approche historique, technique et archéologique des collections du Musée de la Vie Wallonne Anne BUDO-DODEUR 1993 Bekijk de publicatie
Staalharde blikvangers. Geëmailleerde reclameplaten in België Mario BAECK , Jan DE PLUS 2001 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

emailborden Industriemuseum_(c) Corlazzzoli_etwie

Expo: Kassa kassa!

26 november, 2021 - 28 augustus, 2022 Gent
etwie_tentoonstelling_Kathleen_Boel_(c)_Nattida_Jayne_Kanyachalao

Expo: Dat opent deuren (Kathleen Boel)

4 maart, 2023 - 26 maart, 2023 Herentals
Meer evenementen

Wil je hier graag meer over weten?