contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank
De glasblazerij van Werner Vitt © Alain Meessen – Handmade in Brugge
Foto: Glasblazer Werner Vitt (c) Alain Meessen - Handmade in Brugge
Ga naar

Keramiek en glas

Historiek

Keramiek is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van klei gemaakt zijn.Onder keramiek verstaan we aardewerk, porselein en steengoed. Het ontstaat door verhitting, soms in combinatie met druk. Oorspronkelijk betekende keramiek deze voorwerpen die van gebakken klei gemaakt zijn. Klei is een van nature vochtige en fijnkorrelige grondsoort, meestal bestaande uit de minerale silica en aluminium.

Klei is een natuurlijk product, niet schaars en lokaal beschikbaar. Na het ontginnen of opgraven van de klei blijft deze liggen om de organische deeltjes te laten wegrotten. Daarna worden ook alle ijzerdeeltjes verwijderd. Als de klei nat voorbereid wordt (kneden met water), dan kan de klei meteen verwerkt worden door te draaien, handvormen, gieten of persen. Bij droge voorbereiding ontstaat er een korrelig poeder dat verwerkt wordt in de droogpers. Daarna kan het bakken volgen. Glazuren wordt gedaan (voorzien van glasachtige laag) om het product ondoordringbaar te maken voor vloeistoffen.

De keramische industrie wordt opgedeeld in grofkeramische en fijnkeramische industrie. In de grofkeramiek worden dakpannen en bakstenen gemaakt in steenbakkerijen of baksteenfabrieken. In de fijnkeramiek en porseleinindustrie worden wand- en vloertegels vervaardigd en is er aardewerk en porselein te vinden. De basis van deze keramische industrie is klei of leem die wordt geebakken. Kleigronden zijn voornamelijk in de Rupelstreek en aan de kust te vinden. Dan bestaat er ook nog geavanceerde functionele of technische keramiek (o.a. toepassingen in elektro want het geleidt geen elektriciteit).

Glas bestaat voornamelijk uit kwarts, een bestanddeel van zand. Email is smeltglas en dient als beschermlaag voor metaal of aardewerk of voor reclamepanelen.

Titel Auteur Jaar
Het Pottenbakkersatelier Maes te Gent Norbert POULAIN 2006 Bekijk de publicatie
Hugo Meert: ironie in porselein Frank HUYGENS 2021 Bekijk de publicatie
Waals aardewerk voor de huiskamer - de productie van de S.A. des Faïenceries de Thulin 1923 - 1973 Mario BAECK , Marc LOGGHE 2013 Bekijk de publicatie
etwie_tentoonstelling_Kathleen_Boel_(c)_Nattida_Jayne_Kanyachalao

Expo: Dat opent deuren (Kathleen Boel)

4 maart, 2023 - 26 maart, 2023 Herentals
Meer evenementen

Wil je hier graag meer over weten?