contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank

Piano

Hoofdthema

Historiek

De grootste innovaties op het vlak van pianobouw gebeurden tijdens de 19de eeuw, mede mogelijk door een veel grotere markt voor piano's dan vandaag nog het geval is. Ieder welstellend huishouden had toen een piano in huis.

Reeds rond 1850 waren er meer dan 100 piano-bouwers in België, vooral geconcentreerd grootsteden als Brussel, Gent, Luik ... Technische innovaties in deze periode kwamen vooral voort uit het verfijnen van technieken en het verbeteren van onderdelen door ze uit ijzer te maken. Eén van de grootste veranderingen in pianobouw is bijvoorbeeld de gietijzeren pantserramen die de houten frames waarop snaren werden gespannen vervingen. Samen met ijzeren snaren van steeds betere kwaliteit werd de piano zo stemvaster én krachtiger. Bovendien was met dergelijke gegoten onderdelen massaproductie mogelijk, wat de kosten drukt.

Later, wanneer de piano als stemmingmaker de concurrentie aan moest gaan met andere vormen van entertainment in de huiskamer, zoals radio of televisie, verloor deze sterk terrein.

Erfgoed

Titel Auteur Jaar
Beknopte geschiedenis van de piano P. RASPÉ 1992 Bekijk de publicatie
Company of Pianos R. BURNETT 2004 Bekijk de publicatie
De Familie Eich. Bouwers van straatorgels, pianola’s, radio’s, pick-ups en jukeboxen Erik SCHEPENS 2001 Bekijk de publicatie
De geschiedenis van de Gentse pianobouw. Van Fuhrmann tot Justin Van Hyfte Pieter BOUCKAERT 2007 Bekijk de publicatie
De pianofabriek Derdeyn te Roeselare A. DEWEERDT 2003 Bekijk de publicatie
Een geschiedenis van het consumptiekrediet. Casestudy van een Belgisch pianobedrijf 1887-1914 Stan PANNIER 2019 Bekijk de publicatie
Heurs et malheurs des facteurs de pianos Paul RASPE 2015 Bekijk de publicatie
Le pianoforte dans les provinces belges (1761-1851) Pascale VANDERVELLEN 2014 Bekijk de publicatie
Theory and practice of piano construction W.B. WHITE 1975 Bekijk de publicatie
Van piano tot forte C. LELIE 1995 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

Wil je hier graag meer over weten?