contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank
Stofzuiger_Collectie Huis van Alijn_ETWIE
Foto: Collectie Huis van Alijn
Ga naar

Stofzuigers

Hoofdthema

Historiek

De voorloper van de elektrische stofzuiger was de manuele of mechanische tapijtveger.

Binnen de elektrische stofzuigers kunnen de toestellen onderverdeeld worden naargelang het model. De oudste modellen zijn sledestofzuigers, waarbij het motorgedeelte gedragen wordt door twee ‘sledes’ die later vervangen werden door wieltjes. De stofzuigerzak bevindt zich in de behuizing van het motorgedeelte. Veelvoorkomend zijn de steelstofzuigers waarbij het motorgedeelte samen met een externe stofzuigerzak, veelal in textiel, gemonteerd is op een steel. Bepaalde merken waren gekend omwille van hun klopzuigers. Dit zijn steelmodellen waarbij de zuigmond niet alleen stof zuigt, maar ook het stof opklopt uit tapijten en vloerkleden. Dit soort stofzuiger was meer gekend en populair in Angelsaksische gebieden waar er meer gebruik gemaakt werd van vaste tapijten in huis. Ton- of ketelstofzuigers hebben vaak ook wieltjes onderaan met daarboven een emmer of ketel waarin de motor en de stofzak zich bevinden. Varianten op de stofzuiger zijn modellen met schouderriem, rugzakmodellen en handstofzuigers en kruimeldieven. Naast de stofzuigers zijn er ook boeners die de - voornamelijk houten - vloer nat boenen. Hiervoor waren er verschillende hulpstukken die de vloer polijstten en opblonken.

Op technisch vlak is er een onderscheid te maken op basis van de plaats waar de stofzak geplaatst is ten opzichte van de motor, wat de zuigkracht beïnvloedt, en of er een stofzak aanwezig is.

Stofzuigers evolueerden van zware toestellen met een metalen behuizing met veel onderdelen en hulpstukken naar lichtere modellen in kunststof met minder zuigmonden, of met één combinatiezuigmond. Ze evolueerden ook naar geluidloze stofzuigers met een grotere zuigkracht.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Elektrische huishoudelijke apparaten: evolutie en producenten in België

    Lees meer

Wil je hier graag meer over weten?