contact
MyEtwie
Thesisonderwerp

Elektrische huishoudelijke apparaten: evolutie en producenten in België

Een huishoudelijk apparaat...

...kunnen we omschrijven als ‘toestellen die door brandstof of elektriciteit worden aangedreven en die in het huishouden worden gebruikt voor het vergemakkelijken van taken zoals het bereiden van een maaltijd, het opslaan van voeding, schoonmaken en verzorging’ (bron: AAT).

Ondanks het feit dat België een grote eigen productie aan huishoudelijke apparatenkende, is de geschiedenis van de huishoudelijke apparaten in België nog onontgonnen terrein.

We zijn op zoek naar iemand…

…die onderzoek voert naar de geschiedenis en evolutie van huishoudelijke apparaten in België en/of een onderzoek naar de Belgische producenten opzet. Je bent geïnteresseerd in materiële cultuur en nieuwsgierig naar de geschiedenis van onze leefomgeving. Je kan het onderzoek afbakenen naargelang je interesse in de geschiedenis van vormgeving, sociaaleconomische aspecten, de technische evolutie of een bepaalde tijdsperiode (begin 20 ste eeuw, evolutie na WOII). Het waarderingsrapport kan dienen als startpunt voor je onderzoek. De Gentse musea beschikken over de grootste Belgische collectie elektrische huishoudelijke toestellen en kan als referentiecollectie en onderzoeksmateriaal beschouwd worden. Daarnaast zijn er ook tal van bronnen (literatuur, tijdschriften, websites, interviews) die uitgepluisd kunnen worden.

Collectie huishoudelijke apparaten Design Museum Gent_ETWIE