contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank

Uitgeverij

Hoofdthema

Historiek

Een uitgeverij is een onderneming die gedrukte teksten produceert en verkoopt. Voor het aanwerven, produceren en promotie maken van haar producten hebben ze verschillende mensen in dienst: redacteurs, vormgevers, correctoren en promotiemedewerkers.

In de begindagen van de boekdrukkunst was de uitgever, drukker en boekverkoper veelal dezelfde persoon. In de 17eeeuw begon het uitbesteden van drukken op te komen, zo kon de uitgever-boekverkoper zijn assortiment specialiseren en uitbreiden. De Antwerpse drukker-uitgever Christoffel Plantijn was in zijn tijd (16eeeuw) de grootste drukkerij ter wereld.

Vandaag specialiseren uitgeverijen zich vaak, bijvoorbeeld in schoolboeken, jeugdliteratuur of kunstboeken. Uitgevers maken een contract met auteurs, beoordelen manuscripten. Redacteurs bewerken het manuscript en controleren inhoud, spelling en stijl. Ze kunnen ook zorgen voor vertalign van het werk. Door contact met drukkers en vormgeving, worden boeken en tijdschriften gedrukt en daarna wordt het boek verkocht met de nodige marketing en promotie.

Erfgoed

In Belgiƫ zijn er legio uitgeverijen. Zo is er Lannoo, Van In en Averbode Uitgeverij die beiden al meer dan 100 jaar bestaan.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

Wil je hier graag meer over weten?