contact
MyEtwie
Thesisonderwerp

Hoe omgaan met immaterieel erfgoed binnen academisch erfgoed?

Stagevoorstel - Hoe omgaan met immaterieel erfgoed binnen het academisch erfgoed

Spreekt de universitaire omgeving je aan? Ben je geïntrigeerd door gespecialiseerde kennis die leeft binnen de verschillende faculteiten van een universiteit? Heb je een fascinatie voor de collectieve processen en het gemeenschapsgevoel die in de academische context vorm krijgen? Ben je geboeid door sociale rituelen van studentenverenigingen? Word je enthousiast van specifieke technieken zoals taxidermie of preparaten maken?

Dan is dit voorstel, dat zich toespitst op ‘living heritage’ binnen de universiteit, misschien wel iets voor jou.

Immaterieel erfgoed zijn de praktijken, vaardigheden, knowhow, tradities, gewoontes en gebruiken met wortels in het verleden die mensen vandaag nog steeds doen en willen doorgeven aan de toekomst. Denk maar aan het vieren van Dies Natalis, vakmanschap in het maken van preparaten, skeletbouw, blazen van wetenschappelijk glas voor telescopen, rituelen rond doctoraatsverdedigingen…

Als stagiair zet je mee in op de ontdekkingstocht van wetenschappelijk en academisch immaterieel erfgoed: wat is er aanwezig aan de universiteit, hoe kunnen we er zorg voor dragen (‘borgen’), op welke manier kunnen we de voorgeschiedenis, de huidige praktijk/techniek in kaart brengen en hoe kan de universitaire gemeenschap deze immaterieel ‘erfgoederen’ meenemen naar de toekomst.

Concreet zal je samen met ETWIE een stappenplan maken om aan de slag te gaan met immaterieel academisch erfgoed: identificeren, onderzoek, interviews, (audiovisueel) documenteren, mogelijke acties voor het borgen etc.

Interesse?

Meer info: lieselot@etwie.be

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer