contact
MyEtwie
Actor

Brik Boom

  • Site
20220902_AV_EMABB (c) Martin Corlazzoli (2)_web
Foto: De naam van de oorspronkelijke fabriek pronkt op de vernieuwde museumgevel. © Martin Corlazzoli
Ga naar

Brik Boom is een samenwerking van Stichting Kempens Landschap, de gemeente Boom en de vrijwilligers van het Ecomuseum & Archief van de Boomse Baksteen of kortweg Emabb vzw.

Al jarenlang zetten de vrijwilligers van Emabb vzw zich in om de boeiende geschiedenis van de Rupelstreek levend te houden. In 1993 kochten ze een deel van de toenmalige steenbakkerij Lauwers (het huidige Brik Boom) aan en richtten er het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen in. Met hart en ziel zetten ze zich vanuit hun nieuwe uitvalsbasis in voor het veilig stellen van het industriële erfgoed van de Rupelstreek. De vrijwilligers beheerden de gebouwen en stelden ze open voor het publiek. Toen een grondige restauratie van de site zich opdrong en dit financieel moeilijk om te dragen was, riepen ze de hulp van de gemeente Boom in. Die kocht de site over voor een symbolische bedrag en schakelde Stichting Kempens Landschap in.

Emabb vzw werd steeds nauw betrokken bij de restauratie en herbestemming van de site. Nog steeds zijn zij het kloppend hart van Brik Boom. De vrijwilligers houden het bezoekerscentrum open en beheren de rondleidingen.

Thema's

Titel Auteur Jaar
EMABB of de geschiedenis van de baksteennijverheid (Noeveren) François GEYSENS 1990 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...