contact
MyEtwie
Actor

Collectie Afgietsels architectuur KU Leuven

  • Collectie

De collectie bestaat uit een 120-tal afgietsels.

Vanaf 1874 worden er aan de KU Leuven interieurarchitecten opgeleid. Tijdens de colleges architectuur van Prof. Helleputte kregen de studenten architectuur-voorbeelden in de vorm van gipsen afgietsels voorgeschoteld. Meestal ging het om fragmenten van middeleeuwse gebouwen. Alle bestelformulieren van de afgietsels zijn verloren gegaan in de bibliotheekbrand van 1914, waardoor het moeilijk wordt om informatie over de afgietsels te vinden. Prof. dr. Verpoest vond de gipsen modellen in de kapel van Arenberg tijdens zijn doctoraat. Hij wilde ze redden want ze zijn zeldzame getuigen van het Leuvense architectuuronderwijs in de 19e eeuw.

De collectie bestaat uit afgietsels die Prof. Joris Helleputte in zijn colleges gebruikte. Het gaat over omgekeerde kapitelen, decoratieve lijsten, beelden en fragmenten. De stukken hebben vooral een onderwijshistorische waarde, aangezien zij samen met enkele documenten en een tekening van een student de enige getuigen zijn van Helleputtes tijd als hoogleraar architectuur.

De collectie is niet gedigitaliseerd.De afgietsels worden getoond in het secretariaat van het architectuurdepartement.Er dient contact te worden opgenomen met de beheerder om de collectie te raadplegen.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer