Collectie Anatomie (ARTE) VUB
- Collectie
De collectie bestaat uit onderwijsplaten, 5 volledige skeletten, menselijke botten, audiovisuele apparatuur, ca. 70 anatomische modellen, een 65-tal plastinaten, een 30-tal aquaria met gepreserveerde stukken van het menselijk lichaam, een embryologische collectie, apparatuur om bewegingen te meten en illustratiemateriaal (posters, schilderijen, gravures, pentekeningen, etc.).
Prof. dr. J.P. Clarys verzamelde vanaf de jaren 1970 materiaal dat door de vakgroepen was afgeschreven (oude microscopen, computers, etc.). De instrumenten werden ondergebracht in de kelder van de agora, maar enkele jaren geleden kreeg de ruimte een andere bestemming waardoor al het materiaal werd verwijderd. Verouderde toestellen worden afgestoten.De collectieverantwoordelijke heeft de 'berging anatomische stukken' structureel ingericht als museum dat (op afspraak) geopend is voor bezoekers en op infodagen. De rest van de collectie is opgesteld in de snijzaal.
De collectie bestaat uit:
Menselijke botten: elk bot van het lichaam is in meerdere exemplaren aanwezig
Volledige skeletten
Anatomische modellen: segmentaal (hoofd, ledematen, romp) en in de vorm van organen (hart, longen, ingewanden, etc.)
Plastinaten
Embryologische collectie: de verzameling werd in de jaren 60 bijeengebracht door Prof. Brouwer die er onderzoek naar deed
Gepreserveerde stukken van het menselijk lichaam (in aquaria): lichaamssegmenten, delen en organen
Onderzoeksmateriaal (o.a. een DEXA-scanner): het gaat over instrumenten die gebruikt worden voor onderzoek naar beweging. De verzameling is verdeeld in vier groepen: Elektromyografie, Body composition, Artrokinematica en Isokinetica
Prof. dr. J.P. Clarys deed vroeger aan vergelijkende anatomie. Vandaag worden anatomische preparaten tentoongesteld bij bijscholingen en infomomenten. De menselijke botten, gepreserveerde stukken van het menselijk lichaam en de plastinaten worden aangevuld door dissecties die in de snijzaal plaatsvinden. De embryologische verzameling is afgesloten. In 2014 werd de dienst volledig hervormd tot een rectorale dienst ARTE: Anatomical Research Training and Education. Door deze hervormingen bestaat het anatomisch museum niet meer en is de bestaande collectie niet meer toegankelijk voor externen, tenzij bij bijscholingen en infomomenten ‘Schenking lichaam aan de wetenschap’ of ‘Wat met mijn lichaam na overlijden’.
Actoren
Wie heeft iets?
Locaties
Verwante gemeentes
Themanetwerken
-
Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed
Lees meer