contact
MyEtwie
Actor

Collectie Anatomie (ARTE) VUB

 • Collectie
anatomie_vub
Campus Jette, gebouw B, Laarbeeklaan 103
Jette 1090
Ga naar

De collectie bestaat uit onderwijsplaten, 5 volledige skeletten, menselijke botten, audiovisuele apparatuur, ca. 70 anatomische modellen, een 65-tal plastinaten, een 30-tal aquaria met gepreserveerde stukken van het menselijk lichaam, een embryologische collectie, apparatuur om bewegingen te meten en illustratiemateriaal (posters, schilderijen, gravures, pentekeningen, etc.).

Prof. dr. J.P. Clarys verzamelde vanaf de jaren 1970 materiaal dat door de vakgroepen was afgeschreven (oude microscopen, computers, etc.). De instrumenten werden ondergebracht in de kelder van de agora, maar enkele jaren geleden kreeg de ruimte een andere bestemming waardoor al het materiaal werd verwijderd. Verouderde toestellen worden afgestoten.De collectieverantwoordelijke heeft de 'berging anatomische stukken' structureel ingericht als museum dat (op afspraak) geopend is voor bezoekers en op infodagen. De rest van de collectie is opgesteld in de snijzaal.

De collectie bestaat uit:

 • Menselijke botten: elk bot van het lichaam is in meerdere exemplaren aanwezig

 • Volledige skeletten

 • Anatomische modellen: segmentaal (hoofd, ledematen, romp) en in de vorm van organen (hart, longen, ingewanden, etc.)

 • Plastinaten

 • Embryologische collectie: de verzameling werd in de jaren 60 bijeengebracht door Prof. Brouwer die er onderzoek naar deed

 • Gepreserveerde stukken van het menselijk lichaam (in aquaria): lichaamssegmenten, delen en organen

 • Onderzoeksmateriaal (o.a. een DEXA-scanner): het gaat over instrumenten die gebruikt worden voor onderzoek naar beweging. De verzameling is verdeeld in vier groepen: Elektromyografie, Body composition, Artrokinematica en Isokinetica

 • Prof. dr. J.P. Clarys deed vroeger aan vergelijkende anatomie. Vandaag worden anatomische preparaten tentoongesteld bij bijscholingen en infomomenten. De menselijke botten, gepreserveerde stukken van het menselijk lichaam en de plastinaten worden aangevuld door dissecties die in de snijzaal plaatsvinden. De embryologische verzameling is afgesloten. In 2014 werd de dienst volledig hervormd tot een rectorale dienst ARTE: Anatomical Research Training and Education. Door deze hervormingen bestaat het anatomisch museum niet meer en is de bestaande collectie niet meer toegankelijk voor externen, tenzij bij bijscholingen en infomomenten ‘Schenking lichaam aan de wetenschap’ of ‘Wat met mijn lichaam na overlijden’.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

 • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

  Lees meer