contact
MyEtwie
Actor

Collectie Entomologie KU Leuven

  • Collectie

Prof. dr. Jozef K.A. van Boven was vanaf 1957 professor Entomologie en daarmee ook de eerste professor in dit vakgebied. De geschiedenis van het Laboratorium van Entomologie begint bij hem. Hij ging meerdere malen naar Afrika om daar de trekmieren te bestuderen. Prof. van Boven heeft drie verschillende collecties verzameld:

1) De collectie Afrikaanse trekmieren: potten waarin mieren op alcohol worden bewaard of zijn opgeprikt. De mieren op alcohol waren bestemd voor zijn eigen onderzoek en de opgeprikte mieren voor het onderwijs. Deze collectie is na het emeritaat van Prof. Van Boven in 1984 overgebracht naar het Afrikamuseum in Tervuren.

2) De collectie mieren: na het emeritaat van Prof. Van Boven in 1984 is deze collectie in het Natuurhistorisch Museum Maastricht bij de Wasmanncollectie gevoegd. Prof. van Boven was afkomstig uit Roermond en deed met zijn studenten voornamelijk onderzoek in Nederlands-Limburg. De mieren uit de collectie komen dan ook meestal uit deze streek.

3) De collectie insecten: deze collectie is aan de KU Leuven gebleven en wordt nog dagelijks als didactisch materiaal in het onderwijs gebruikt. Het is deze verzameling die hier besproken wordt.

De collectie bestaat uit een 72-tal insectendozen (goed voor ca. 2.000 insecten). In elke doos zijn er meerdere insecten van een bepaalde soort opgespeld. De insecten zijn oorspronkelijk afkomstig uit België en Afrika, maar Prof. dr. Billen voegt nu ook insecten toe uit de rest van de wereld. Hierbij bevindt zich de Nothomyrmecia macrops, een heel zeldzame mier die alleen in Australië voorkomt in een gebied van 4km². De mier verschijnt bovendien enkel 's nachts en als het kouder is dan 17°C. Het was een hele zoektocht om deze mier te herontdekken.

De collectie is niet geïnventariseerd noch gedigitaliseerd. Elk insect draagt wel een label en is ondergebracht bij soortgenoten in een genummerde doos.Om de collectie te raadplegen dient er contact te worden opgenomen met de beheerder.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer