contact
MyEtwie
Actor

Collectie Landbouwmaquettes KU Leuven

  • Collectie

De collectie bestaat uit een 11 maquettes van Oost-Zwitserse en Duitse boerderijen en één Vlaamse vierkantshoeve.

De collectie boerderijmodellen bestaat uit maquettes die de KU Leuven ter compensatie van de Duitse Staat gekregen heeft na de Eerste Wereldoorlog. Prof. dr. Van Himbeeck heeft de maquettes zelf besteld. In hoeverre hij inspraak had in de selectie van de modellen is niet bekend. Ze zijn alle van Duitse makelarij. Ze beelden Oost-Zwitserse en Duitse boerderijen en enkele gebinte- en vakwerkconstructies af. Prof. Van Himbeeck gaf in de periode na de Eerste Wereldoorlog het college 'bouwkunde van de landbouw' (boerderijenbouw) en dus ook de geschiedenis van boerderijen. Hij doceerde bouwkundig tekenen en tijdens zijn colleges werden de maquettes gebruikt.

In de collectie bevindt zich ook een Vlaamse boerderij: de vierkantshoeve 'het Berkenhof'. De vierkantshoeve werd vaak uitgeleend voor tentoonstellingen. Deze maquette is gemaakt door het voormalige Centrum voor Agrarische Bouwkunde onder leiding van Prof. Goedseels. Dit centrum hield zich bezig met de architectuur, archeologie en geschiedenis van agrarische bouwwerken. Ze maakte in de jaren zeventig een fotoreportage van de bestaande boerderijen. Deze fotoreportage is van onschatbare waarde, omdat vele historische boerderijen verdwijnen en gerenoveerd worden.

Oorspronkelijk werden de maquettes als didactisch materiaal gebruikt. Aangezien het college 'bouwkunde van de landbouw' niet meer wordt gedoceerd, hebben de modellen geen didactisch nut meer voor de afdeling.

Er dient contact te worden opgenomen met de beheerder om de collectie te raadplegen.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer