contact
MyEtwie
Actor

Collectie Plantkunde en Microbiologie KU Leuven

  • Collectie

De collectie bestaat uit een19 verouderde wetenschappelijke toestellen: tien microscopen, een microtoom en een balans bijvoorbeeld. De toestellen werden gebruikt voor onderzoek in het laboratorium.

In het Carnoy-Instituut in de Rijschoolstraat in Leuven werd een herbarium aangelegd van 100.000 gedroogde planten. De opvolgers van Prof. dr. Robyns twijfelden over de wetenschappelijke waarde van de collectie en maakten er bijgevolg weinig of geen gebruik van. Na de verhuizing van het Carnoy-Instituut naar de laboratoria in Heverlee zorgde de omvang van de collectie voor problemen op gebied van berging en onderhoud. Daarom werd een uitgebreid gedeelte van het herbarium (80.000 planten) overgedragen aan de Nationale Plantentuin van Meise. De overige 20.000 planten zijn afkomstig uit Belgiƫ en hebben een didactische waarde. Ook de planten die door een kloosterorde afgestaan werden aan KU Leuven zijn overgedragen aan de Nationale Plantentuin. De KU Leuven kan wel bepaalde planten terug opvragen. Van groot belang voor het behoud van een beperkt herbarium in Leuven was vooral dat KU Leuven hiermee het statuut van 'erkend herbarium bezitter' heeft behouden (met acronym LV) en op deze manier vrij eenvoudig (en gratis) planten kan ontlenen uit andere herbaria. De mogelijkheid om herbariumspecimina te ontlenen is zeer belangrijk voor het onderzoek.

De wetenschappelijke waarde van een herbarium hangt vooral af van het aantal aanwezige 'plantentypes'. Deze plantentypes (ook 'holotypes' genoemd) zijn unieke exemplaren waarop de beschrijving van een nieuwe plantensoort werd gebaseerd en die gebruikt werden voor het geven van de naam. In de Nationale Plantentuin heeftmen tot op heden in de oorspronkelijke KU Leuvencollectie zeer veel types weten te identificeren - wat de collectie onverwacht een hoge wetenschappelijke waarde geeft.

Op het Instituut Plantkunde en Microbiologie bevinden zich enkele microscopen en een balans, maar er is niet echt sprake van een collectie. Het departement bezit enkele oude wetenschappelijke toestellen: microtoom, weegschaal en een microscoop. De plantkundigen van KU Leuven waren de oprichters van het cytologisch tijdschrift 'La Cellule'. In het Carnoy-Instituut was ook een collectie wandplaten uit het begin van de 20e eeuw aanwezig, met onder andere reconstructies van nu uitgestorven vegetaties. De wandplaten bevinden zich in het Universiteitsarchief.

De collectie is niet geĆÆnventariseerd.Er dient contact te worden opgenomen met de beheerder om de collectie te raadplegen.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer