contact
MyEtwie
Actor

Collectie thermotechnische en elektrische machines KU Leuven (Thermotechnisch Instituut)

  • Collectie
  • Museum

De voorloper van het Thermotechnisch Instituut, het Elektromechanisch Instituut, werd opgericht in 1901 en was gelegen in de Vlamingenstraat. Het bevatte een groot aantal elektrische machines om een moderne opleiding te verschaffen aan de toenmalige nieuwe studierichting van ‘ingénieur électricien’. Al in 1911 waren er plannen om een groter instituut te bouwen, maar het was pas in 1930 dat het Thermotechnisch Instituut werd ingehuldigd. Dit nieuwe instituut werd speciaal opgericht om praktijklessen met machines te geven aan de studenten.De collectie had oorspronkelijk een onderwijzende functie.

Vandaag fungeert het instituut voornamelijk als een 'Museum of Historical Engines'. De machinezaal is het decor geworden voor promoties en presentaties, voor wetenschappelijke symposia en feestelijke alumnibijeenkomsten. De motoren zijn tentoongesteld in hun oorspronkelijke context in het Thermotechnisch Instituut.Er dient contact te worden opgenomen met de beheerder om de collectie te raadplegen.

De collectie bestaat uit een 15-tal motoren. Het Thermotechnisch Instituut is speciaal gebouwd om motoren en stoommachines in onder te brengen. Tot de verzameling behoort onder andere de grote Bollinckx duplex stoommachine, de kleine Bollinckx stoommachine, de Parson hogedrukturbine, de Winthertur Compressor, de Orenda 9 Jet motor, de Rolls Royce Derwent VIII Jet motor, de Whittle W2 700 straalmotor, de La Meuse semifix stoommachine, etc.

De verzameling is uniek in haar representativiteit voor de ontwikkeling van de mechanische aandrijving in de loop van de 20ste eeuw in Vlaanderen en werd geïnventariseerd en beschreven in de publicatie Jaenen M., Van den Bulck E.: "Het Thermotechnisch Instituut. Een voorbeeld van industrieel academisch erfgoed", (Leuven 2008).Een deel van de collectie is ook gedigitaliseerd en terug te vinden op de website van het Thermotechnisch Instituut.

Het Thermotechnisch Instituut werd in 2010 beschermd als monument, en samen met zijn omgeving als stadsgezicht. De machinecollectie staat ook op de Vlaamse Topstukkenlijst.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer