contact
MyEtwie
Actor

Didactische collecties geneeskunde VUB

  • Collectie
geneeskunde_vub
Laarbeeklaan 103, Gebouw A, Leeszaal Medische Bibliotheek
Jette
Ga naar

De collectie bestaat uit ca. 48 anatomische modellen, ongeveer 177 beenderen, één volledig skelet met ligamenten en aanduiding van spieraanhechtingen, 3 handen en 4 voeten, ca. 250 preparaten, 4 microscopen, een doos didactisch materiaal om chemische verbindingen mee te maken. De collectie bestaat uit:

  • Anatomische modellen uit de geneeskunde en de biologie
  • Beenderen (halve schedels, handen, voeten, ...) en een volledig skelet
  • Preparaten uit de celbiologie, pathologie en histologie en microscopen om ze te bestuderen
  • Een doos met didactisch materiaal om chemische verbindingen mee te maken

De collectie is samengesteld door aankopen en schenkingen. De preparaten zijn door de vakgroep vervaardigd. De huidige microscopen zijn recent verworven. De verouderde toestellen werden aan verschillende onderwijsinstellingen geschonken. De humane beenderen werden geschonken door de vakgroep anatomie, de plastieken beenderen en het skelet werden aangekocht door de bibliotheek. De oorspronkelijke en huidige functie van de beenderen, anatomische modellen, microscopen, preparaten en het materiaal om chemische verbindingen mee te maken is didactisch. Studenten worden aangespoord om er zelf mee aan de slag te gaan.

De collectie is niet geïnventariseerd. Er is wel een (beknopte) lijst waarop de preparaten zijn geïdentificeerd. De vakgroep controleert jaarlijks de inhoud van de dozen met preparaten en vult aan en/of vervangt waar nodig.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer