contact
MyEtwie
Actor

Museum voor Dierkunde KU Leuven

  • Museum

Het Museum voor Dierkunde van de KU Leuven huist een indrukwekkende collectie van een 6000-tal bewaarde dieren en skeletten. De schelpencollectie, met schelpen van zowel in- als uitheemse soorten, is bijzonder uitgebreid. Ook het systematisch overzicht van het dierenrijk, dat de verschillende diergroepen van spons tot zoogdier toont, neemt een groot deel van de collectie in beslag.

Rond 1817 vonden vierentwintig kisten van de zoölogische collecties van de Oude Universiteit een onderkomen in het Kabinet van Natuurlijke Historie in het Koningscollege. Met de steun van koning Willem I werden verzamelingen in Engeland, Frankrijk en Duitsland voor de universiteit aangekocht. Onder Prof. P.J. Van Beneden (parasitoloog), die vanaf 1851 in het Koningscollege woonde, kende de collectie een grote uitbreiding. De collectie waterzoogdieren die Prof. Van Beneden aanbracht, was indrukwekkend en kon de competitie met gerenommeerde musea in het buitenland doorstaan. Zijn opvolger Prof. Gilson (oceanograaf) droeg vooral bij met collecties uit Roscoff, Napels, Fiji-eilanden, etc. Vanaf 1935 bracht ook Prof. H.J. Koch bijzondere specimens aan, vooral uit Zweden en Noorwegen. Vanaf dan werden er themakasten georganiseerd.
Van deze collectie gingen in de 20e eeuw veel exemplaren verloren. Een luchtbombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigde een groot deel van de collectie. Ook de splitsing van de universiteit in 1970 zorgde ervoor dat bijna de helft van de verzameling en de collectie zoogdierschedels naar Louvain-la-Neuve werd overgebracht. De resterende 5.000 specimens werden daarna nog aangevuld naar aanleiding van ecologische studiereizen en door talrijke schenkingen.

De collectie bestaat uit ongeveer 6.000 soorten die vooral de systematiek van de dieren belichten. Van bijna elke soort van het dierenrijk is een voorbeeld aanwezig. Er is een uitzonderlijk grote collectie aan tweekleppige slakken en schelpen. De verzameling opgezette vogels is erg waardevol. De verzameling opgezette dieren dateert overwegend uit de 19de eeuw, maar de exemplaren op sterkwater zijn doorgaans van een recentere datum.

Het museum is ontsloten via de website.De collectie is daarnaast opgenomen in het overzicht van de wetenschappelijke en didactische collecties van de KU Leuven op de website van de universiteit en in de UMAC Worldwide Database of University Museums & Collections.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer