contact
MyEtwie
Gemeente

Houthalen-Helchteren

Google Maps laden ...

Houthalen in Limburg was tot aan de Tweede Wereldoorlog een landbouwgemeente, waar rogge, haver en boekweit werden verbouwd en daarnaast ook vlas en koolzaad. Op de heidegebieden was schapen- en bijenteelt, terwijl er op HengelhoefenKelchterhoefvisvijvers waren. In1938werd nog desteenkoolmijn van Houthalengeopend. Deze fusioneerde in 1964 met de mijn vanZolderen werd in1992, samen met die van Zolder, gesloten. Door de ontginning vansteenkoolveranderde Houthalen van een landbouwdorp tot een verstedelijkte woonkern met verscheidene sociale woonwijken.

In1930werd deOude Citégebouwd, met dertig mijnwerkerswoningen. Vanaf1939bouwde men aan de tuinwijkMeulenberg. Door de mijnsluiting ontstonden er sociaal-economische problemen. Op het terrein van de mijn en de terril kwam een nieuw bedrijventerrein, Centrum-Zuid, terwijl ook de industriezone Europark, ten noordoosten van Houthalen, werd aangelegd. Van de mijn bleef het hoofdgebouw en de twee mijnschachten overeind.

Een voormalige drukkerij is vandaag de Academie voor Beeldende kunsten. In deelgemeente Helchteren staat een watertoren van beton uit de jaren 1970.

In1977fuseerden de gemeenten Houthalen enHelchterentot de gemeenteHouthalen-Helchteren.

Titel Auteur Jaar
Beschermingen. Hoofdgebouw van de mijn van Houthalen-Helchteren naar ontwerp van Joseph Andre Dirk PAUWELS 2011 Bekijk de publicatie
Houthalen (Houthalen-Helchteren). Kempisch Leercentrum voor jonge mijnwerkers Dirk PAUWELS 2011 Bekijk de publicatie
Lus zwarte goud. Fietstocht door de Limburgse mijnstreek 110 km. Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen, Helchteren, Genk, Maasmechelen. s.n. 9999 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...