contact
MyEtwie
In de kijker

Bedrijfsbezoek: GEA Courtoy in Halle

Gepubliceerd op 17/04/2024
Categorie
Zalfmolen van Atelier de Construction Ed. Courtoy

Op maandag 6 mei organiseert ETWIE een bezoek aan de fabriek van GEA Courtoy in Halle.

Wie af en toe een pilletje slikt, maakt grote kans dat dit geneesmiddel geproduceerd is met machines uit Halle.

Om pillen te maken is de hoeveelheid poeder en concentratie aan werkzame stoffen uitermate belangrijk voor een exacte dosis van het geneesmiddel. Die samenbrengen, mengen en persen tot één pilletje dat lang stabiel blijft is dan ook een nauwgezet proces. Dat gebeurt met tabletpersen of tabletteermachines. Wereldwijd zijn er een handvol fabrikanten van dit soort toestellen, in België was Courtoy dé speler. Vandaag maakt GEA Courtoy in Halle nog steeds pillenpersen, maar die zijn ondertussen bijzonder hoogtechnologische machines die in grote getale in de farmaceutische sector gebruikt worden, maar ook voor de chemische en industriële sector (bijvoorbeeld vaatwastabletten, lolly’s en batterijen).

Het begon in 1912 met Edouard Courtoy, die in zijn atelier in Halle machines ontwierp en zelf bouwde. Na verloop van tijd legde het bedrijf zich toe op tabletpersen: ‘pillendraaiers’. Tot 1974 heet het bedrijf ‘Courtoy frères’. Van 1974 tot 1990 is het Ateliers de Construction Ed. Courtoy. Daarna wordt het gewoon Courtoy en in 2002 werd het onderdeel van de wereldwijd actieve GEA Group.

Sindsdien is dit bedrijf nog steeds producent van tabletpersen. Ze bouwen de volledige tabletpers zelf: van grondplan tot eindproduct. De grote vernieuwing gebeurde al in 1928 met een rotatieve tabletteerpers: een draaiende capsuleermachine om het persen van tabletten eenvoudiger en nauwkeuriger te maken.

Vandaag is Courtoy deel van de groep GEA Process Engineering en is één van de wereldspelers in de sector.

Praktisch

  • Maandag 6 mei

  • Verzamelen om 9u30 aan station Halle (kwartiertje wandelen) of om 9u50 aan Bergenstesteenweg 186 (1500 Halle)

  • Rondleiding 10u-12u

  • Gratis

Wie nog kan en wil, we kunnen na afloop een kleine ommetoer maken op weg naar het station: vlakbij station Halle is er een beschermd gebouw van de voormalige site van Pharmacie Centrale Belge te zien: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/39588

Inschrijven

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Fabrikanten van medische instrumenten, apparatuur en toebehoren in Vlaanderen en Brussel 2022-2023

    Lees meer