contact
MyEtwie
In de kijker

Schering en inslag! Waardering handweefgetouwen in Vlaamse museale collecties

Gepubliceerd op 10/10/2023
Categorie
Weefgetouw_van_Barlow_op_de_Great_Exhibition_of_the_Works_of_Industry_of_All_Nations_van_1851_in_het_Crystal_Palace_in_Londen_Double_Jacquard_Loom._Barlow_(titel_op_object),_RP-F-F25213-L

Handweefgetouwen bestaan in alle maten en vormen. Van kleine tafelgetouwen over speelgoedgetouwtjes tot kamergrote exemplaren. Naar verwachting bevinden er zich ook in de collecties van de Vlaamse musea tal van handweefgetouwen. Bovendien worden ze , al dan niet in goede of volledige toestand, (bij verschillende musea uit het netwerk textielerfgoed Vlaanderen.) nog steeds regelmatig aangeboden ter schenking of aankoop.

Manueel weefgetouw of pitloom_CollectieIndustriemuseum_V08270
Foto: Handweefgetouw, Collectie Industriemuseum

Weefgetouwen zijn echter geen eenvoudige objecten om te bewaren. Ze zijn veelal omvangrijk, vragen om technische kennis voor het (de)monteren en (her)gebruiken. In depots worden ze regelmatig gedemonteerd bewaard om plaats te besparen. Het wil hierbij al eens gebeuren dat onderdelen verloren of beschadigd geraken doorheen de tijd. Daarenboven is de kennis niet altijd aanwezig in het museum om de volledigheid of schade in te schatten en past het getouw ook niet (meer) in het verzamelbeleid. Herbestemmen van handweefgetouwen is ook niet voor de hand liggend gezien weinig musea hier een actief verzamelbeleid rond hanteren. De kennis met betrekking tot handweefgetouwen in andere museale collecties in Vlaanderen is onvoldoende om een beleid uit te werken en om beargumenteerde beslissingen te nemen rond verzamelen, bewaren of afstoot.

Een waardering dringt zich op

Jaarlijks werkt ETWIE als trekker van het Netwerk textielerfgoed Vlaanderen een waarderingstraject uit. Door een type object of deelcollectie crosscollectie in Vlaanderen onder de loep te nemen wordt er tegemoet gekomen aan verschillende noden:

  • Type object in kaart brengen over verschillende museale collecties heen;

  • Beperkt historisch onderzoek naar het object (ontstaan, evolutie, verspreiding, gebruik, werking) -> bijdrage tot de kennis van het object (obv bronnenstudie);

  • In kaart brengen van kennis (literatuur, verzamelaars, opleidingen, edm);

  • Contact leggen tussen musea en verzamelaars, opleidingen, edm met specifieke kennis;

  • Voorstel tot verzamelbeleid: wat is aanwezig, dubbels, hiaten, welke focus voor actief verzamelbeleid?

Dit waarderingsrapport onderzoekt handweefgetouwen in de musea die deel uitmaken van het Netwerk textielerfgoed Vlaanderen.

  • In welke musea bevinden zich weefgetouwen? Hoe zijn handweefgetouwen verspreid in de musea die deel uitmaken van het Netwerk textielerfgoed Vlaanderen?

  • Wat is de zeldzaamheid, uniciteit en historische waarde van de getouwen?

Benieuwd naar de bevindingen?

Lees of download het rapport hier
Titel Auteur Jaar
Wij geven hem van katoen. Geschiedenis en techniek van spinnen en weven. Gerda VERHEEKE 1987 Bekijk de publicatie
Wij geven van katoen. Geschiedenis en techniek van spinnen en weven G. VERHEEKE 1987 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Waarderingstrajecten textielerfgoed

    Lees meer