contact
MyEtwie
In de kijker

Veldtekening Netwerk textielerfgoed Vlaanderen, deel 1 online

Gepubliceerd op 05/03/2021
Categorie
20190316_AV_details (c) Corlazzzoli (13)
Foto: Industriemuseum, © Corlazzzoli, CC-BY-NC-ND

Begin 2020 nam het netwerk rond textielerfgoed in Vlaanderen een nieuwe start. ETWIE, de dienstverlenende rol van het Industriemuseum, coördineert het netwerk als één van de drie themanetwerken die deze beleidsperiode centraal staan, naast bedrijfs- en academisch erfgoed. Samen met Industriemuseum, Design Museum Gent, Texture, Museum van Deinze en de Leiestreek, MUST Ronse, Stadsmuseum Lokeren, SteM Sint-Niklaas, PARCUM, MAS, Modemuseum Antwerpen, Modemuseum Hasselt en Openluchtmuseum Bokrijk wordt een veldtekening gemaakt waarbij duidelijk moet worden wat textielerfgoed is, wie iets kan, wie iets weet en wie iets heeft.

Het eerste deel van de veldtekening is nu raadpleegbaar. Hierin vind je een bondig overzicht van de collecties, collectieprofielen en verzamelbeleid van de partners uit het Netwerk textielerfgoed Vlaanderen.

screenshot bijeenkomst uitgeknipt

De stuurgroep van het netwerk kwam verschillende keren online samen, kennismedewerker Sanne ging, rekening houdend met de Coronamaatregelen, op pad langs de Vlaamse musea en er werden vier werkgroepen samengesteld om concrete acties uit te werken.

Verschillende noden kwamen naar voor, gaande van de invulling van wat 'textielerfgoed' kan zijn, waar bronnen gevonden kunnen worden en hoe we de visibiliteit van de collecties kunnen vergroten.

Samen zetten we ons ook in 2021 in voor het textielerfgoed. Alvast een tipje van de sluier:

  • We breiden de veltekening uit met alle erkende musea, culturele archieven en erfgoedbibliotheken;

  • In de werkgroep Waardering onderzoeken en waarderen we naaimachines in de Gentse collecties en een deelcollectie uit Modemuseum Hasselt;

  • We onderzoeken verschillende textieltermen waarbij veel verwarring is tussen het materiaal, de gebruikte techniek en het object;

  • Het project 'Textielaggregator' van Modemuseum Antwerpen, waarin ETWIE partner is, gaat van start;

  • We interviewen pioniers en onderzoekers met diepe wortels in het textielerfgoed;

  • Na een Onderzoeksbalans Industrieel Erfgoed, starten we ook met een Onderzoeksbalans Textielerfgoed;

  • Als de Corona-maatregelen het toelaten organiseren we een studiedag of workshop over een aspect;

  • We verkennen verder wat het immaterieel cultureel textielerfgoed kan zijn.

Stay tuned!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...