contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank

Goud

Hoofdthema

Historiek

Goud is een scheikundig element en behoort tot de edelmetalen. Qua hardheid is het metaal redelijk zacht en net iets harder dan zink. Bij kamertemperatuur is goud, na lood, het gemakkelijkst te buigen en vervormen. Het is ook een zeer goede elektrische en warmtegeleider. Als puur metaal is goud eigenlijk onbruikbaar voor industriële toepassingen omdat het te zacht is. Het wordt wel vaak gebruikt in legeringen (mengsels) omdat het over zeer goede elektrische eigenschappen beschikt en ook erg slijtvast is. 10% van al het goud wordt gebruikt voor industriële doeleinden, 50% voor juwelen (24 karaat is zuiver goud). Het overige goud wordt vooral door beleggers centrale banken gekocht.

Toepassingen van goud in de industrie zijn vooral voorbehouden voor elektronische en technologische componenten zoals microchips in laptops, airbags, transistors, satellietonderdelen,… Het goudgehalte hierin is weliswaar laag, maar het aantal industriële toepassingen is heel hoog. Een goed alternatief ontbreekt vooralsnog en met de groeiende technologische ontwikkeling zal goud, dat al schaars is, alleen nog maar meer nodig zijn voor de deze sector. Het zoeken naar alternatieven en een betere recyclage zijn oplossingen die nodig zullen zijn in de toekomst.

Een andere veelvuldige toepassing van goud in de industrie bevindt zich in de tandheelkunde om kronen en bruggen te maken. We vinden het edelmetaal ook als coating in de ruimtevaart omdat het heel goed uv-straling reflecteert. Ook in de medische wereld wordt af en toe goud gebruikt, bijvoorbeeld als radioactieve isotoop in kankeronderzoek. Gouddraad wordt soms in borduurwerk gebruikt en vroeger werden kunst- en gebruiksvoorwerpen, bijvoorbeeld klokken en kandelaars, verguld door het blazen van dampen van in kwik opgelost goud. Dit is echter vandaag niet meer toegestaan door de giftigheid van deze dampen.

Er zijn ook verschillende dranken waarin goud wordt verwerkt, als bladgoud: goudlikeur (Goldstrike) en wijn (Luxor champagne). Als kleurstof voor voedingsmiddelen is goud bekend onder E-nummer 175.

Titel Auteur Jaar
De Antwerpse goudsmid Emile Anthony en zijn “Bijoux Anthony” (1885-1897) Cora HEITMAN 2010 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

Wil je hier graag meer over weten?