contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank

Luchtvaart

Hoofdthema

Historiek

De geschiedenis van de Belgische luchtvaart startte in 1908, met de aanleg van een eerste vliegveld in Gent. Ons land zou in de ontwikkeling van de luchtvaart een vooraanstaande rol spelen. De beide wereldoorlogen zouden de opkomst van de luchtvaart sterk stimuleren.

Verschillende musea en verenigingen bekommeren zich om het luchtvaarterfgoed in ons land. Zo huisvest het Legermuseum in Brussel een van de mooiste vliegtuigcollecties ter wereld. Op het vliegveld van Deurne is een museum gewijd aan de Antwerpse vliegtuigconstructeur Stampe & Vertongen. Ook op enkele andere luchtmachtbasissen, onder meer in Melsbroek en Brustem, proberen vrijwilligers de herinnering aan de vliegactiviteiten leven te houden.

Erfgoed

In 2011 werden enkele stukken vliegend erfgoed op de Vlaamse Topstukkenlijst geplaatst. Het gaat om enkele SV-4 opleidingstoestellen, ontworpen door Stampe & Vertongen, een Tipsy-toestel, ontworpen door Edgard Tips uit Temse, een Fairchild C-199G, een Fouga CM-170 Magister en de collectie van luchtvaartkampioen Jan Olieslagers.

Interessante vindplaats van informatie en medeliefhebbers zijn onder meer de online-databanken opwww.aviationheritage.eu, onderhouden door Hangar Flying, enwww.luchtvaartgeschiedenis.be.

Titel Auteur Jaar
De Belgische luchtvaartgeschiedenis… in vogelvlucht Filip STRUBBE, Geert LELOUP 2021 Bekijk de publicatie
Passie geeft vleugels: luchtvaarterfgoed in musea en daarbuiten Marc VANVAECK 2021 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

Wil je hier graag meer over weten?