contact
MyEtwie
Actor

Computermuseum KU Leuven

  • Collectie

De collectie bestaat uit een 50-tal hardwareapparaten en computeronderdelen.

In de gangen van het departement Computerwetenschappen van de KU Leuven is een collectie oude computers opgesteld. De collectie is een hobbyproject van systeembeheerder Jean Huens.

De collectie geeft een beeld van de geschiedenis van de computer, zodat studenten stilstaan bij de evolutie van de technologie. De meer recente objecten worden soms nog wel in de colleges gebruikt als didactisch materiaal. De computers werken niet meer. De technologie is zodanig geëvolueerd dat er geen onderdelen meer bestaan om de computers terug te laten functioneren.

De collectie werd vanaf het begin van de jaren tachtig bijeengebracht en bevat voornamelijk hardware. Tot de collectie behoren twee computers die tot in het begin van de jaren tachtig gebruikt werden. De rest van de apparatuur zijn typevoorbeelden. Er zijn een aantal componenten die in samenwerking met de U.C.L voor de KU Leuven tot stand zijn gekomen. De collectie geeft een beeld van de geschiedenis van de technologie, bijvoorbeeld hoe 2GB 20 jaar geleden 130cm in beslag nam en nu 1cm. De handleidingen en tapes zijn ook bewaard gebleven.

De collectiebeheerder ziet de verzameling als een ‘Collectie van het Departement Computerwetenschappen’. Het computermuseum verzamelt alleen computers en hardware die gebruikt werden binnen het departement Computerwetenschappen. De objecten vertellen iets over de geschiedenis van de computer en van het departement.

De collectie is digitaal ontsloten via de website van het museum.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer