contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank

Een computer is een elektronisch apparaat dat informatie verwerkt en taken uitvoert op basis van opgeslagen instructies. Het bestaat uit hardwarecomponenten zoals de CPU, geheugen en opslag, samen met softwaretoepassingen en een besturingssysteem. Computers zijn veelzijdige hulpmiddelen die worden gebruikt voor berekeningen, gegevensverwerking, communicatie en controle van andere apparaten.

De geschiedenis van de computer is nauw verwant met die van de rekenmachines. In de 19e eeuw ontwikkelde Charles Babbage de analytische machine, een voorloper van de moderne computer. De eerste elektronische computers verschenen in de jaren 1930 en 1940. De ENIAC, in 1946 in gebruik genomen, was een van de eerste elektronische computers, maar groot en log. In de jaren 1950 en 1960 kwamen mainframe-computers op de markt, die werden gebruikt door grote organisaties. In de jaren 1970 bracht de opkomst van de personal computer (PC) computers binnen handbereik van individuen. In de 21e eeuw evolueerden computers naar mobiele en draagbare apparaten zoals laptops, smartphones en tablets, die overal toegang tot informatie bieden.

Erfgoed

Het erfgoed van computers gaat over historische en culturele waarde van computers, computertechnologieën, software, documentatie en andere gerelateerde artefacten. Dit kan gaan over oude computersystemen, zoals de vroege mainframes, minicomputers, personal computers en andere technologische artefacten die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van computers. Het kan ook betrekking hebben op belangrijke softwaretoepassingen, programmeertalen, besturingssystemen en algoritmen die een significante impact hebben gehad op de computerindustrie. Computers stellen ons in staat stelt om onze technologische geschiedenis te begrijpen, te leren van vroegere innovaties en te zien hoe computers en technologieën zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld.

Het erfgoed van computers kan teruggevonden worden bij verschillende musea, maar ook bij onderwijsinstellingen en privéverzamelaars.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

Wil je hier graag meer over weten?