contact
MyEtwie
Actor

Gasthuisapotheek Diest

  • Collectie

Al vroeg in de 13e eeuw werd door de stad Diest een gasthuis opgericht, om zieken en hulpbehoevenden te verzorgen. In 1619 kwamen de eerste gasthuiszusters om de verzorging van de zieken te doen en zodoende baatten deze Zusters Augustinessen het gasthuis verder uit. Later werd het Sint-Elisabethgasthuis uitgebouwd met een apotheek, die in 1710 werd geopend voor de inwoners van de stad.

In 1984 sloot de apotheek de deuren en het ganse gebouwencomplex werd verkocht. Zo dreigde het gebouw een andere bestemming te krijgen, en zou de apotheek een nieuw bureau voor de vrederechter worden. Enkele personen zetten zich bijgevolg jarenlang in om dit te verhinderen. Daar slaagden ze in en sinds 2019 is de 18e-eeuwse gasthuisapotheek opengesteld voor het publiek als museum. Het rococo-interieur maakt gebruik van het typische Pruisisch blauw.

De collectie bestaat uit de originele toonbank en toonkasten. Er zijn oude apothekerspotten en -flessen, bereidingsmaterialen en -toestellen, kruidenboeken, farmacopees, instrumenten die in het gasthuis gebruikt werden, oude lichtreclame. Er is daarnaast ook een verzameling afkomstig van en over apotheker-wetenschapper Louis Cornélis, die verschillende uitvindingen op zijn naam heeft staan. Deze één van de eerste universitaire gevormde apotheker werd in 1852 aangesteld in de apotheek, waar voordien enkel zusters werkten.

Er zijn ongeveer 2.000 objecten. De oudste objecten dateren van rond 1800.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

    Lees meer