contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank

Farmacie

Hoofdthema

Historiek

Farmacie is de wetenschap van geneesmiddelen. Het is een toegepaste wetenschap, die scheikundige, biologische en natuurkundige methodes gebruikt voor de studie van therapeutisch waardevolle stoffen. In het verleden maakte de apotheker zelf ook medicijnen, die hij bewaart in glazen of geglazuurde keramieken potten. In de 19e en 20e eeuw werd de apotheker de medisch raadsman voor de mensen die zich geen dokter konden veroorloven. De geneesmiddelenindustrie komt pas op gang na de Tweede Wereldoorlog. Eigen bereidingen van de apotheker verdwijnen geleidelijk aan en verpakkingen met voorverpakte pilletjes worden mainstream.

Erfgoed

Qua farmaceutisch erfgoed gaat het voornamelijk om instrumenten en apparatuur. Denk maar aan microscopen, balansen, comprimeermachines, centrifuges, colorimeters, vijzels, pompen, destilleerapparaten etc. Daarnaast zijn er ook kruidenpotten en zalfpotten bewaard. In Brugge is een volledige apotheek bewaard gebleven in het Volkskundemuseum, zelfs met het interieur.

Verouderde toestellen van het onderzoek aan academisch onderwijs worden bij voorkeur toegevoegd aan het academisch erfgoed.

Titel Auteur Jaar
De bittere pil van farmaceutische mechanisatie (1960-1970). Hoe de sixties-apotheker evolueerde van pillendraaier naar huisvader van het volk Martijn COLLIJS 2022 Bekijk de publicatie
De materia medica in 1902 in Antwerpen: de apotheek Muylaert Charlotte DELANOYE 2022 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

Wil je hier graag meer over weten?