contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank

Historiek

Al in de Alexandrijnse periode heeft men kennis van de distilleerkunst. De verdere ontwikkeling ervan in de middeleeuwse alchemistenkamers en de Europese kloosters en universiteiten zorgde ervoor dat de Belgische jenever- en likeurproductie in de 19de eeuw tot volle bloei kwam. De Belgische stokers nemen actief deel aan de eerste industriële revolutie. Vrij vroeg introduceren ze stoomgeneratoren, stoommachines en de stookkolom. Stokers gaan te rade bij eminente wetenschappers als Dubrunfaut en Pasteur. Via wetenschappelijk onderzoek worden de biochemische inzichten in de verschillende productiefasen op punt gesteld. Daarmee ligt de jenevernijverheid aan de basis van vele inzichten in de hedendaagse biotechnologie.

Erfgoed

Naar aanleiding van het meester-leerlingtraject over stoomstoken heeft het Jenevermuseum in Hasselt het verloop van het productieproces in de 19de-eeuwse stoomstookinstallatie gedocumenteerd met acht tutorials.

Titel Auteur Jaar
Brouwerijen, stokerijen en cafés in Wakken Juul DESMET 2015 Bekijk de publicatie
De veranderingen in de transnationale interactie van de Belgische anti-alcoholbeweging na 1876 Jappe VAN DEN ABEELE 2019 Bekijk de publicatie
Jeneverstokerij Nicolaï te Sint-Truiden (Wilderen): bouwhistoriek, typologie, restauratie en herbestemming Kato VAN NERUM 2008 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

jenevermuseum

Fryns. Vijf generaties jeneverstokers in Hasselt

24 september, 2022 - 8 januari, 2023 Hasselt
jenevermuseum_201901_kobevanderzande_18

40 jaar Jenevermuseum

26 november, 2022 Hasselt
amercuvelier_okgerard_1933_foto_jan_de_plus

IJzersterk

23 september, 2023 - 7 januari, 2024 Hasselt
Meer evenementen

Wil je hier graag meer over weten?