Jenever
HoofdthemaHistoriek
Al in de Alexandrijnse periode heeft men kennis van de distilleerkunst. De verdere ontwikkeling ervan in de middeleeuwse alchemistenkamers en de Europese kloosters en universiteiten zorgde ervoor dat de Belgische jenever- en likeurproductie in de 19de eeuw tot volle bloei kwam. De Belgische stokers nemen actief deel aan de eerste industriële revolutie. Vrij vroeg introduceren ze stoomgeneratoren, stoommachines en de stookkolom. Stokers gaan te rade bij eminente wetenschappers als Dubrunfaut en Pasteur. Via wetenschappelijk onderzoek worden de biochemische inzichten in de verschillende productiefasen op punt gesteld. Daarmee ligt de jenevernijverheid aan de basis van vele inzichten in de hedendaagse biotechnologie.
Erfgoed
Naar aanleiding van het meester-leerlingtraject over stoomstoken heeft het Jenevermuseum in Hasselt het verloop van het productieproces in de 19de-eeuwse stoomstookinstallatie gedocumenteerd met acht tutorials.
Actoren
Wie weet iets?
Wie heeft iets?
Verwante publicaties
Titel | Auteur | Jaar | |
---|---|---|---|
Brouwerijen, stokerijen en cafés in Wakken | Juul DESMET | 2015 | Bekijk de publicatie |
De veranderingen in de transnationale interactie van de Belgische anti-alcoholbeweging na 1876 | Jappe VAN DEN ABEELE | 2019 | Bekijk de publicatie |
Jeneverstokerij Nicolaï te Sint-Truiden (Wilderen): bouwhistoriek, typologie, restauratie en herbestemming | Kato VAN NERUM | 2008 | Bekijk de publicatie |
Jeneverstokerij Nicolaï te Sint-Truiden (Wilderen). Bouwhistoriek, typologie, restauratie en herbestemming | Kaat VAN NERUM | 2008 | Bekijk de publicatie |
Locaties
Verwante gemeentes