contact
MyEtwie
Gemeente

Lebbeke

Google Maps laden ...

Na de Eerste Wereldoorlog begon Vondelmolenin Lebbeke met het industrieel vervaardigen van peperkoek, speculaas en beschuit. De producten werden eerst lokaal gedistribueerd en het bedrijfje stelde ongeveer 20 mensen te werk. In de jaren 1980 zou Vondelmolen uitgroeien tot de grootste producent van peperkoek in Belgiƫ, en een belangrijke speler binnen Europa.

In deelgemeente Wieze waren verschillende grote brouwerijen actief. Belangrijkste spelers waren brouwerij Callebaut, brouwerij Van Roy, ook organisator van de alom bekende Wieze Oktoberfeesten, en de kleinere brouwerij Wagon. Vanaf 1911 begon Octaaf Callebaut ook met de productie van chocolade in het bestaande brouwerijcomplex. Als chocoladefabrikant, gespecialiseerd in courverturechocolade, zou Callebaut in de tweede helft van de 20ste eeuw uitgroeien tot een wereldspeler.

In het gehucht Heizijde richt Petrus Franciscus De Naeyer in 1850 een magazijn voor lompenverwerking op als toeleveringsbedrijf voor de papiernijverheid. Hieruit groeide de lompenfabriek 'NV. P. F. De Naeyer', die rond 1900 een van de grootste van het Europese vasteland werd. In 1963 sloot de fabriek definitief de deuren.

Haarsnijderij Hofmans in Lebbeke was actief binnen deze industrie waarbij konijnen- en hazenhaar klaargemaakt werd voor de hoedenindustrie. De familie Hofmans zette een punt achter de activiteiten rond 2022 na vier generaties en meer dan een eeuw werking. Het erfgoed van het historische bedrijf, zoals machines, zal bewaard worden. De bestaande gebouwen zijn sinds 2009 bouwkundig erfgoed en zullen zo integraal mogelijk bewaard worden bij de herbestemming van de site tot woongebied.

Titel Auteur Jaar
Callebaut. Een eeuw chocoladeproductie te Wieze Chris BOURGEOIS 2011 Bekijk de publicatie
De vrijwillige Lebbeekse brandweer: 1876-1976 Jozef DAUWE 1976 Bekijk de publicatie
Het lompenverwerkend bedrijf P.F. De Naeyer te Lebbeke. Een wisselwerking tussen een kunstwolfabriek en zijn omgeving 1850 -1963. Een industrieel-archeologische bijdrage An HEIRBAUT 2000 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...