contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank

Textiel

Textiel bevindt zich overal: van de zetel waarin we zitten, de kleren die we dragen, de autogordel die ons veiligheid biedt tot de mondmaskers die in 2020 onmisbaar werden. Deze textiele objecten ontstaan uit een proces waarbij een grondstof wordt verwerkt tot afgewerkt product. Hierbij komen tal van technieken aan bod: spinnen, weven, naaien, tuften, etc. Ook in grondstoffen is er een grote verscheidenheid. Elk van deze grondstoffen kent zijn eigen processen voor het verwerken en creƫren van garens.

Erfgoed

Wie aan het Gent van 200 jaar geleden denkt, kan niet om de vele spinnerijen, weverijen en (textiel)drukkerijen heen. De West-Vlaamse velden waren bezaaid met blauwe vlasbloemen, lakens lagen te bleken in de weilanden en elk huishouden had wel een lid dat werkte in de textielnijverheid. De werkomstandigheden zijn dankzij de film Daens onderdeel geworden van het collectief geheugen. In de jaren 1980 zette de Antwerpse Zes Belgiƫ op de modekaart en van heinde en verre trekt men naar Brugge om kant te kopen.

In Vlaanderen bleef er veel van deze kennis en dit erfgoed bewaard in diverse musea en organisaties. Vanaf 2020 worden zij samengebracht in het Netwerk Textielerfgoed Vlaanderen.

Titel Auteur Jaar
Kathedralen van de industrie Alexander DUMAREY 2021 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

Wil je hier graag meer over weten?