contact
MyEtwie
In de kijker

Op zoek naar medisch bedrijfserfgoed

Gepubliceerd op 25/01/2022
Categorie
universeum-microscopen2

Sinds een aantal jaar maakt ETWIE jaarlijks vanuit de werking rond bedrijfserfgoed een veldtekening waarbij op zoek gegaan wordt naar het erfgoed van onderbelichte of minder bekende sectoren. Wat is er bewaard gebleven? Of juist niet? En welke fabrikanten speelden hier een belangrijke rol in?

Dit jaar willen we nagaan welke bedrijven medische instrumenten maakten tussen ongeveer 1830 en 1960. Vertrekpunt zijn de collecties van medische instrumenten bij universiteiten en musea (zoals het Belgisch Museum voor Radiologie, Lambotte Museum, Museum Dr. Guislain, etc.). Deze collecties bevatten instrumenten van fabrikanten van over de hele wereld, maar wij gaan specifiek op zoek naar wat uit die collectie van Belgische makelij is/was.

Zijn er fabrikanten van spuiten, uit glas, metaal en later kunststof? Zijn er specifieke producenten van thermometers? Was er een hechtnaaldfabrikant? Makers van stethoscopen? Klemscharen of scalpels? Waren er naast OIP nog microscoopfabrikanten actief? Waren er textielfabrieken gespecialiseerd in verbanden en kompressen? Werden er bloeddrukmeters gemaakt? Aangezien België een vroege en erg belangrijke fabrikant van Radium was, zijn er dan ook bedrijven geweest die hier de kennis in huis hadden om toestellen te maken voor toepassingen in nucleaire geneeskunde?

Vervolgens gaan we op zoek naar informatie over die bedrijven. Bestaan ze nog of niet? Zo niet, is er nog archief of ander erfgoed van bewaard? Zijn er foto's, getuigenissen werknemers, machines, advertenties, literatuur? En als er bedrijven opduiken die wel nog bestaan (zoals OIP of Courtoy) dan zoeken we contact om na te gaan of er bij hen nog erfgoed bewaard is gebleven (oude machines of instrumenten, productcatalogi...)

Met dit onderzoek hopen we zicht te krijgen op de (historische) productie van medische instrumenten in België. Tegelijk krijgen we een zicht of onze medische collecties representatief zijn voor wat hier gemaakt werd en of er bepaald erfgoed ontbreekt. Het wordt een brede speurtocht, dus alle tips, informatie of aanknopingspunten zijn waardevol.

Welke medische fabrikanten vinden jullie terug in jullie collecties? Laat het ons dan weten via robin@etwie.be en lieselot@etwie.be!

  • Veldtekening medisch erfgoed (2021)

    Lees meer