contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank

Confectie

Hoofdthema

Met confectie worden kleren, maar ook schoenen en andere afgewerkte textielen, bedoeld die van te voren zijn gemaakt, voor verkoop aan welke koper ook.Dit in tegenstelling tot maatwerk.

Geschiedenis

De geschiedenis van confectie, ofwel de productie van kant-en-klare kleding in standaardmaten, heeft zich ontwikkeld in verschillende stadia.

  • Vóór de opkomst van confectie werden kledingstukken voornamelijk op ambachtelijke wijze vervaardigd. Kleermakers en naaisters maakten kleding op maat voor individuele klanten. Dit was een tijdrovend proces en kleding was vaak duur en beperkt toegankelijk.

  • Met de opkomst van de industriële revolutie in de 19e eeuw werd het mogelijk om kleding op grote schaal te produceren. Machines werden geïntroduceerd in textielfabrieken, waardoor het productieproces efficiënter en sneller werd.

  • In de late 19e en vroege 20e eeuw begonnen fabrikanten zich te richten op het produceren van kleding in standaardmaten om een breder publiek te bedienen. Dit leidde tot massaproductie, waarbij identieke kledingstukken op grote schaal werden vervaardigd.

  • In de 20e eeuw ontstonden er specifieke confectiebedrijven die zich toelegden op de productie van kant-en-klare kleding. Deze bedrijven werden bekend om hun gestandaardiseerde maten en betaalbare prijzen. Ze maakten mode toegankelijker voor een breder publiek.

Erfgoed

Onder het erfgoed van de confectie-industrie begrijpen we alle machines en gereedschappen die dienden om de kledingstukken te produceren en aan de man te brengen.

In diverse musea zijn nog industriële naaimachines te vinden die getuigen van de Vlaamse confectie-industrie.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

  • Waarderingstrajecten textielerfgoed

    Lees meer

Wil je hier graag meer over weten?