
Koeling
HoofdthemaDe koelkast is vandaag niet meer weg te denken uit onze keukens en ons dagelijks leven.
Erfgoed
Hoewel de ijsindustrie in ons land in klassieke sociaaleconomische en industrieel-archeologische overzichten amper een plaats krijgt, is de impact van ijs en koude op ons dagelijks leven enorm geweest. De introductie van de koelkast in naoorlogs België is daar een mooi voorbeeld van. Dit thema is grondig onderzocht in het doctoraat van Willem Scheire over de materiële cultuur van koeling in België tussen 1945-1975.
Het gebruik van koude maakt al langer deel uit van de Europese voedselcultuur. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw komt de koude-industrie tot ontwikkeling via ijsfabrieken, verkoop van ijs, ijskelders en -kasten. Vanaf 1910 vinden de eerste mechanische koelkasten hun weg op de Amerikaanse markt; in België begint de koelkast aan populariteit te winnen vanaf de jaren 1950. Amerikaanse producenten zoals General Motors (met het merk Frigidaire) domineren tot na de Tweede Wereldoorlog de productie van koelkasten. Een aantal Belgische producenten zijn succesvol tot het midden van de jaren 1950, maar nadien valt de productie stil en neemt de Europese import het over. De prijzen van de toestellen dalen verder en de modellen zelf worden meer afgestemd op de wensen en noden van de klanten.
Actoren
Wie weet iets?
Verwante publicaties
Titel | Auteur | Jaar | |
---|---|---|---|
Cool! Van ijsberg tot winterhotel. IJskelders in Vlaams-Brabant. Een kennismaking en praktische gids | Patrick DE RYNCK | 2016 | Bekijk de publicatie |
IJskoud! Koelkasten, massaconsumptie en materiële cultuur in België tussen 1945 en 1975 | W. SCHEIRE | 2018 | Bekijk de publicatie |
Locaties
Verwante gemeentes
Nieuwsarchief
Thesisonderwerpen en stagevoorstellen
-
Elektrische huishoudelijke apparaten: evolutie en producenten in België
Lees meer