
TWIE portretten
In de serie TWIE portretten maak je kennis met de mensen die schuilgaan achter het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed in Vlaanderen.
Project in het kort
Titel: TWIE portretten
Locatie: Vlaanderen en Brussel
Looptijd: Sinds 2022
Budget: Structurele werking ETWIE
Contactpersoon: hannelore@etwie.be
Aanpak
Op geregelde tijdstippen brengt ETWIE een vrijwilliger, verzamelaar, organisatie of professional voor het voetlicht in een uitgebreid portret. Bij de keuze van de geportretteerden wordt rekening gehouden met de diversiteit van het erfgoed waar hij of zij mee bezig is en de geografische spreiding.
Cases
TWIE Portret: Frank Panesi
Frank Panesi (72) is voorzitter van de Scute en verre nakomeling van een scheepsbouwer. “Ik ben zeker niet de meest bijzondere of boeiende persoon die hier rondloopt”, benadrukt hij meteen. Maar dat hij de geknipte verteller is om het verhaal van de Scute te brengen, kan hij niet ontkennen, en algauw staan we boven de loods in het Maritieme Scutemuseum tussen gereedschap, prenten en maquettes die ons herinneren aan het rijke vissersverleden van Blankenberge.

TWIE Portret: Charlotte Cardyn
Charlotte Cardyn is een jonge textielontwerpster die via een meester-leerlingtraject in het Industriemuseum leert hoe de automatische schietspoelweefgetouwen werken: "Ik vind het fijn hoe ik design en techniek kan combineren en hoe ik een carrière heb kunnen opbouwen in datgene wat ik wilde doen, binnen een nichemarkt."

“Gerard Segers verzamelt scheerapparaten. Welk verhaal valt daarover in godsnaam te vertellen, vraag ik me heimelijk nog af. Maar van zodra de voordeur openzwaait, valt alle twijfel meteen weg.”
Hannelore De Craene
TWIE Portret: Gerard Segers
Collecties met waardevolle kunstvoorwerpen of zeldzaam erfgoed worden niet uitsluitend in musea bewaard. Vaak bevinden zich achter vele gewone gevels ook bijzondere collecties van privéverzamelaars. Zo verzamelt Gerard Segers scheerapparaten.

“Ik kan me bij het huiswaarts keren niet van het gevoel ontdoen dat de collectie scheerapparaten van Gerard meer aandacht verdient dan ze nu krijgt, netjes opgeborgen in z’n hobbykamer. Waarom geen expo rond dit thema?”
Hannelore De Craene
TWIE Portret: Dominick Verschelde
Dominick Verschelde is conservator van de collectie zoölogie in het GUM (Gents Universiteitsmuseum). Het is een bijzondere collectie, want wat in andere musea meteen achter slot en grendel en in goed georganiseerde depots wordt bewaard, gold hier oorspronkelijk als gebruikscollectie. Als studiecollectie. Elk stuk was en is bedoeld om te onderzoeken, te leren. Niet wat je in het doorsnee museum tegenkomt, natuurlijk.

“'Het is een babbelaar', waarschuwen de collega's. Maar laat dat net zijn wat ik zoek.”
Hannelore De Craene
TWIE Portret: Luc Verbeeck
Het ochtendgloren voert mij naar de Boomse klei. Van een druilerige, kille herfst is op dat moment nog niks te bespeuren. Integendeel. Het pas gerenoveerde steenbakkerijmuseum baadt indrukwekkend in de zon. Ik heb er afgesproken met Luc Verbeeck, architect en voorzitter van vzw EMABB die de site beheert en manusje-van-alles, zo blijkt later.

Resultaat
In de loop van 2022 schetste communicatiemedewerkster Hannelore De Craene vijf portretten van heel uiteenlopende actoren uit het TWIE-netwerk. Elk interview werd rijkelijk geïllustreerd met foto's door fotograaf Martin Corlazzoli en verscheen op de ETWIE-website, waar de portretten telkens door honderden lezers werden geraadpleegd.
Actoren
Locaties
Verwante gemeentes