contact
MyEtwie
Actor

HistarUZ

  • Museum

HistarUZ is de historische collectie en archief van UZ Leuven. Het vertelt het verhaal van honderd jaar UZ Leuven. De erfgoedcollectie telt inmiddels meer dan 9.000 boeiende voorwerpen en nog eens zoveel foto's en documenten. Dit alles kwam niet alleen tot stand 'uit eigen voorraad', maar ook dankzij schenkingen van professoren, emeriti, oud-studenten, UZ-Leuven-medewerkers en anderen. Tot de verzameling behoren ook een belangrijk aantal boeken en cursussen uit de geneeskunde van 1850 tot na WO II.

Het geheel laat zien hoe de medische wereld is geƫvolueerd en hoe de Leuvense universitaire ziekenhuizen met enkele bedden zijn gestart en nu zijn uitgegroeid tot een van de grotere universitaire ziekenhuizen van West-Europa.

Momenteel is de ziekenhuissite in Leuven in ontwikkeling en is de collectie ondergebracht in een depot. Wellicht krijgt (een deel van) de collectie van het HistarUZ een nieuw plekje in het Vesalius museum dat voor 2025 gepland is. In 2023-2024 is er een waarderingstraject aan de gang, onder begeleiding van Erfgoedcel Leuven.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...