contact
MyEtwie
In de kijker

Terugblik op 2022: Er was eens in de kennisbank

Gepubliceerd op 05/06/2023
Categorie
kennisbank-themas
Foto: De kennisbank is onderverdeeld in 17 hoofdthema's.

De kennisbank is het meest bezochte onderdeel van de ETWIE-website. Naast zoeken in de uitgebreide Belgische Bibliografie voor Industriële Archeologie en Industrieel Erfgoed (8925 titels) ontdek je er actoren (1737) in Vlaanderen en Brussel die iets hebben met technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed. Dat gaat van musea tot privéverzamelaars en van vakmannen tot onderzoekers. In dit artikel staan we stil bij pagina’s in de kennisbank die – onterecht overigens – weinig bezoekers aantrekken.

In de kijker zetten met een top 3? Persoonlijke lieveling? Of eens bottom 3?

Niet alle actorpagina’s worden even vaak geraadpleegd. In het verleden gaven we af en toe al eens mee wat de populairste actorpagina’s van het afgelopen jaar waren. Maar dat zegt op zich weinig over de grote diversiteit aan actoren verborgen in de kennisbank. De serie nieuwsberichten ‘Uit de kennisbank’ werd een tijdje gebruikt om minder gekende actoren of thema’s in de schijnwerpers te plaatsen. Maar met zoveel informatie blijft er natuurlijk nog veel te ontdekken.

Deze keer gooien we het over een andere boeg en zetten we de actorpagina’s die volgens onze statistieken het minste aangeklikt worden op een pedestal. Als een boom valt in het bos en niemand heeft het gehoord of gezien, is de boom dan gevallen? Nou, ja, de boom viel en de organisatie of verzamelaar die op die minst bezochte actorfiche staat bestaat gewoon, ook als er maar weinig bezoekers op hun plekje in de kennisbank voorbij komen.

Is er een goede reden te vinden waarom deze actoren weinig opgezocht worden in de kennisbank? Niet meteen. Misschien omdat ze vanuit hun eigen kringen zo goed gekend zijn dat mensen ze rechtstreeks bereiken in plaats van via een omweg in de kennisbank? Een boeiende hypothese, want dat zou meteen ook wat zeggen over de meest bezochte actoren! De minst bezochte actorfiches blijken stuk voor stuk erg boeiende organisaties te zijn, professioneel en zelfs verrassend omvangrijk. Of beter gezegd, ze verdienen het zeker om even in de schijnwerpers geplaatst te worden. Dus schrijf je in voor hun nieuwsbrief, plan een bezoekje aan hun collectie of snuister eens rond op hun website.

uurwerkmakerdotbe
Foto: © Uurwerkmaker.be

Johan Bex – uurwerkmaker.be

De man achter uurwerkmaker.be is Johan Bex. Hij herstelt – zoals de naam van de website doet vermoeden – uurwerken allerhande, van oude horlogerie tot polsuurwerken en klokken. Hij was ook 10 jaar lesgever bij Syntra Tongeren in horlogemakerij. Het vak en fijne werk zit in de genen; hij komt uit een familie van uurwerkmakers en juweliers. Op zijn website vind je voorbeelden van zijn herstellingen, verrassend boeiende informatie over het onderhoud van een klok, lijsten van fabrikanten (kan altijd handig zijn om te weten) en heel wat links naar horlogerie-kijkplezier op Youtube.

Abarth Works Museum

De bezoekers van onze kennisbank zijn duidelijk minder fan van Italiaanse auto’s, anders was het Abarth Works Museum in Lier wel hoger gerangschikt. Het is nochtans indrukwekkend wat oprichter Guy Moerenhout realiseert en tentoonstelt. Het museum opende officieel in 2015 en toont 80 legendarische klassiekers uit een collectie van zo’n 300 wagens. En dat zijn heus niet, zoals de naam doet vermoeden, alleen Abarths. Veel namen uit de rallywereld zijn eigenlijk present. En opvallend, ook flink wat Lada’s. Guy Moerenhout was immers importeur van dit automerk, stichtte LADA SPORT en bouwde gestaag aan één van de grootste Lada-collecties van de wereld.

Wie benieuwd is wat er te ontdekken valt, boekt best een bezoek. Heb je net dat beetje extra motivatie nodig, bekijk dan de museum tour op Youtube. Vanuit drone-perspectief vlieg je letterlijk doorheen de collectie. Of volg de erg actieve facebook- en instagrampagina . Het museum heeft concrete en eerlijk gezegd indrukwekkende plannen voor een nieuwe locatie in 2023. Het doel is om de collectie nog meer tot zijn recht te laten komen en beter in staat te zijn om groepen te ontvangen. Dat zal vast de moeite zijn!

Abarth Works Museum
Foto: © Abarth Works Museum
Werkgroep astrogeschiedenis
Foto: De werkgroep Astrogeschiedenis voor de Volksterrenwacht Biesbroeck vzw © Werkgroep Astrogeschiedenis

Werkgroep Astrogeschiedenis

Deze werkgroep is onderdeel van de Vereniging Voor Sterrenkunde (V.V.S.), een organisatie die in 1944 opgericht is. Binnen de V.V.S. buigt de werkgroep zich over de geschiedenis van sterrenkunde in België in de ruimste betekenis van het woord: van technische zaken (over pakweg waarnemingstechnieken als magnetrometrie) tot sterrenkundige verjaardagen en het verhaal van de diverse (volks)sterrenwachten. De leden publiceren hierover bijdragen in het tijdschrift ‘Heelal’. In 2021 heeft deze werkgroep zijn tweede adem gevonden. Dirk Devlies nam de fakkel over van voorzitter Philip Corneille. Neem zeker eens een kijkje op hun website of schrijf je in voor hun nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van evenementen.

Meer weten?

De ETWIE-kennisbank is natuurlijk nog niet volledig! Lees je dit en wil je er graag in opgenomen worden in de kennisbank, stuur dan even een mailtje naar info@etwie.be of via MyEtwie!

Ik wil graag opgenomen worden in de kennisbank!

Nieuwsarchief

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...