contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank
Breien_ Sophie-Janotta_geenattributie_ETWIE
Foto: Breien, Sophie Janotta
Ga naar

Thema's

Breien

Hoofdthema

Historiek

Het eerste industriële centrum van de breigoednijverheid lag niet in Vlaanderen, maar in Henegouwen, tussen Bergen en Doornik. De breisector situeerde zich in Vlaanderen het eerst rond Aalst en Sint-Niklaas. Handbreien werd al van oudsher gedaan, hoofdzakelijk door mannen die mutsen en kousen breiden op een breistoel. De vrouwen kwamen in beeld na de introductie van de makkelijker te bedienen handbreimachines. Door de opkomst van de breimachine (rond 1860) verplaatste de nijverheid zich van de huiskamers naar kleine ateliers en grotere fabrieken.

Erfgoed

Om werkende breimachines te kunnen blijven tonen, werd in 1991 in Sint-Niklaas het Breigoedmuseum opgericht. In het kader van de renovatie van het stedelijke museum SteM Zwijgershoek, waarin het Breigoedmuseum huisde, werd een eerste aanzet gegeven tot onderzoek naar het industrieel erfgoed van de lokale breigoednijverheid.

Sint-Niklaas was de grootste, maar niet de enigste, werkgever voor de breigoednijverheid. Ook in Aalst, waar je de Bonneterie Bosteeld-De Smeth had, vonden er breiactiviteiten plaats. De kousenfabriek was vooral bekend om zijn merk Du Parc.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

Wil je hier graag meer over weten?