contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank

Steen

Hoofdthema

Historiek

Meer dan een miljoen jaar geleden hakten de eerste mensen stukken steen uit rotsen om er gereedschappen zoals bijlen en krabbers van te maken. Steen bestaat uit natuurlijke grondstoffen, dit zijn mineralen. Elk gesteente heeft een eigen combinatie van minerale opgebouwd. Ruim 20 000 jaar geleden haalden mensen mineralen uit steen om er gekleurde verf van te maken waarmee ze schilderden in grotten. Nu worden stenen gebruikt voor het maken van talloze dingen, van bakstenen tot diamanten.

Er zijn veel soorten steen: vuursteen, zandsteen, kalksteen, marmer, lei, graniet, basalt,... Allemaal hebben ze een eigen hardheid, gewicht, kleur en textuur. Er zijn overal stenen, open en bloot boven de grond maar ook onder de aarde. Steensoorten die in de bouwsector worden gebruikt, komen uit steengroeven, die zich zowel bovengronds als ondergronds kunnen bevinden. Ze kunnen ook gebakken worden uit klei: In de steenfabriek worden speciale kleisoorten tot brokjes vermalen. Die vallen door roosters en het resterende kleine kleipoeder wordt met extra chemicaliën en kleurstoffen. De klei wordt met water vermengd tot een taaie pasta en luchtbellen worden verwijderd. Dan wordt dit in steenvormige mallen geperst en hard gebakken.

Verder kan steen ook gevormd worden uit beton of gemaakt worden van kalk en zand, dan bekomt met kalkzandsteen, een bepaald type natuursteen. Kalksteen wordt gedolven uit kalksteengroeves die in Limburg ook wel mergelgroeves genoemd worden of, indien ondergronds, mergelgrotten.

Titel Auteur Jaar
Atlas natuursteen in Limburgse monumenten. Geologie, beschrijving, herkomst en gebruik Roland DREESEN 2001 Bekijk de publicatie
Belgisch marmer Roland DREESEN 2014 Bekijk de publicatie
Vies de pierres. La pierre ornementale en Belgique. Etat de question Françis TOURNEUR 2002 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

Wil je hier graag meer over weten?