contact
MyEtwie
Thema in de kennisbank
pixabay_geenattributie_mijnbouw_ontginning_schachtbok
Foto: Schachttorens, één van de bakens in een industrieel landschap.
Ga naar

Mijnbouw en ontginning

Historiek

Mijnbouw en ontginning hebben een belangrijke plaats in de ontwikkeling van de industriële samenleving vanaf de achttiende eeuw. Zonder mijnbouw en steenkool, geen stoommachines!

Verschillende vormen van mijnbouw en ontginning hebben een zeer lange geschiedenis. Als gevolg van de Industriële Revolutie vergroot de schaal van de activiteit en dus ook de impact van de menselijke activiteit op het landschap. Deze industrie kenmerkt zich door de ontginning van ondergrondse delfstoffen en mineralen. Essentieel voor al deze activiteiten is de kennis die nodig is over het landschap zelf (geologie). Prospecties en proefboringen zijn essentieel. De volgende stap, het delven van de grondstoffen, is grotendeels afhankelijk van het materiaal dat gezocht wordt. Tot slot is het ook belangrijk om de bruikbare en niet-bruikbare grondstoffen van elkaar te scheiden.

Erfgoed

De sporen die mijnbouw en ontginning achterlaten, zijn groot; dit zowel in het landschap als wat betreft het erfgoed. Zeer gekend in Vlaanderen zijn natuurlijk de steenkoolmijnen die de ontwikkeling en het uitzicht van de provincie Limburg in de twintigste eeuw sterk bepaalden. Maar er is meer te ontdekken via onze beschreven subthema's!

Titel Auteur Jaar
D'un charbonnage à l'autre. De José à Trembleur, parcours d'un ouvrier de surface Louis VANDEGAR 2020 Bekijk de publicatie
Minerals with Belgian roots. From hopeite 1824 to tazieffite 2009 Paul DE PAEPE 2010 Bekijk de publicatie
Schone slapers: machinegebouw met schacht 2, schoorsteen en watertoren op de voormalige mijn te Heusden-Zolder Inja DEKONING 2006 Bekijk de publicatie
Van mijnbouw tot Mars. De ontstaansgeschiedenis van Umicore René BRION 2006 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

beringen_badzaal

Plaatsbezoek mijnsite Beringen

23 oktober, 2021 Beringen
CoalMineReCyclingexpo_ETWIE

Coal Mine ReCycling

1 juli, 2022 - 31 augustus, 2022 Heusden-Zolder
Expo Kompelkoppen__(c) Kris Vandevenne_etwie

Expo: Kompelkoppen (Stephan Vanfleteren)

1 november, 2022 - 22 januari, 2023 Heusden-Zolder
Meer evenementen

Wil je hier graag meer over weten?