contact
MyEtwie
Gemeente

Deinze

Google Maps laden ...

De aanleg van een spoorlijn, vanaf 1839, betekende een enorme stimulans voor de industriële ontwikkeling van Deinze. Bedrijven uit de kinderwagen- en speeldgoedsector en de zijde- en bretellennijverheid rekenden op de trein voor hun import en export. In de regio was Meigem de bakermat van de bretellennijverheid. De Brusselse zakenman J. Moresco richtte er in 1848 een atelier voor de fabricatie van elastische weefsels op. De onderneming ging na enkele jaren failliet, maar de kennis waaide over naar Deinze en Petegem-aan-de-Leie.

Vlakbij het station van Deinze ontwikkelden zich tal van fabrieken, zoals de nog steeds actieve textielfabriek Liebaert, die in de stationswijk bleef tot 1962. De in 1899 opgerichte bandweverij Gevaert aan de markt verhuisde pas in 1980 naar Petegem-aan-de-Leie en hun producten worden vandaag nogin heel Europa afgenomen. Het enige nog bestaande vlasbedrijf in Grammene beschikt nog over een interessante zwingelmachine aangedreven met eendieselmotor.

Een andere bloeiende industrie in Deinze was de speelgoedindustrie. De bekendste hiervan is de kinderwagenfabrikant Torck die in 1887 opende. Het succes van dit bedrijf trok heel wat andere speelgoedbedrijven aan: Carrosserie Enfantine-Péricle (1888), Stilt Bird (1892), Plus Bovie (1898), Swan (1910), Beeusaert (1921), l'Américaine (1924), Forbel (1925), La Parfaite (1927) Souplex I (1928) en Souplex II (1965).

Ook de verwerking van tabak was een belangrijke industrie in Deinze. In hettabaksbedrijf Van Der Cruyssen, dat zich in 1872 in de stad vestigde, werd gedurende vijf generaties snuiftabak en roltabak geproduceerd. Zoals overal werden in de 19de eeuw heel wat stokerijen of brouwerijen op boerderijen ingericht, ook in Deinze. Zo ook de Stokerij Filliers, ontstaan in 1792 en vandaag één van de bekendste stokerijen van het land.

De zijdenijverheid en de productie van kinderwagens en speelgoed komen in de collectie van het Museum van Deinze en de Leiestreek uitgebreid aan bod. Een interessante privécollectie focust op de productie van het bedrijf Torck.

Titel Auteur Jaar
De Adriatische zee op wielen: een caravanfabriek in Deinze-Petegem Lieselot CORNELIS 2022 Bekijk de publicatie
Industrieel erfgoed in Deinze. Wat doen we ermee? Dieter VAN EVERBROUCK 1991 Bekijk de publicatie
Speelgoed Nazaire Beeusaert. Geschiedenis van een speelgoedfabriek Luc VAN WANZEELE 2023 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...