contact
MyEtwie
Actor

VolXmuseum

  • Museum

VolXmuseum (voordien Turninum Volksmuseum) in Deurne heeft doorheen de jaren een uitgebreide en gevarieerde collectie aangelegd. Het museum bestaat uit verschillende huisjes, waarin onder meer voorwerpen uit het dagelijkse leven van landarbeiders, boeren, stadsarbeiders en de betere klasse te zien zijn. - Uniek is het schilder-/decorateursmuseum, ingericht op basis van de collectie van Pierre Péré, in samenwerking met de Federatie der Meesterschilders van Antwerpen. Hier wordt een historische verfwinkel annex drogisterij getoond, met een bureel en atelier van een meester-schilder/decorateur. Je kan er onder meer voorbeelden van marmerschilderingen en houtimitaties zien.

  • Een werkplaats met verschillende onderdelen. Op de benedenverdieping is een wagensmederij te vinden uit de vroege 20ste eeuw waar ook 'automobiels' werden gemaakt. Op de bovenverdieping zijn de gereedschappen van allerlei ambachtelijke beroepen uitgestald: smeden, klompenmakers, schoenmakers, kuipers, strodekkers, glazenmakers, bakkers en patissiers, schrijnwerker en meubelmaker, land- en tuinbouwer...

  • Een kleine diamantwerkplaats zoals tijdens het interbellum, toen Antwerpse diamantarbeiders thuis een kleine werkplaats hadden waar ze diamanten kliefden, verstelden, slepen of zaagden.

  • Een volledig woonhuis van een 'werkman' uit 1900-1920, met authentieke kamers tot en met het 'mozegat' in de buitenmuur.

  • Een ingerichte kamer die verwijst naar het asbestverleden in Deurne, met machines en documentatie van de fabriek 'Manufacture Belge de l'Amiante et du Caoutchouc'.

  • Een ingerichte schoolklas uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

  • Het museum verwierf ook een beperkte collectie gereedschappen van een restaurateur van antiek kaderwerk en kandelaars, met o.a. stiften met agaat voor het polijsten van bladgoud.

Sinds 2020 heet dit museum het VolXmuseum. Voorzitter is Walter Verbruggen.

filmpje: Schatten van Deurne

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...