
Klompenmakerij
HoofdthemaHistoriek
Wie al handgemaakte klompen heeft mogen passen, weet dat ze goed zitten. Ze lijken misschien hard en ongemakkelijk om mee te wandelen, maar niets is minder waar. Tot voor de Tweede Wereldoorlog waren klompen het meest gedragen schoeisel, zeker in België vanwege het wisselvallige weer. Klompen zijn namelijk goed bestand tegen zowel regen, modder als vorst en het hout zorgt ervoor dat ze ook ademen en lekker koel aanvoelen als ons zonnetje dan eindelijk eens schijnt. De klompenmakerij was ooit een belangrijke bedrijfstak in Vlaanderen. Molenaars en landbouwers droegen klompen, IJslandvaarders en garnaalvissers konden zich geen beter schoeisel inbeelden (of veroorloven), en ook heel wat fabrieksarbeiders droegen klompen als beschermend schoeisel.
Erfgoed
Van het slijpen van de benodigde werktuigen over het decoreren van de klompen tot het afstellen van de klompenmakermachines: die technische kennis zit nog in de hoofden van een handvol gepassioneerde klompenmakers in Vlaanderen (met zwaartepunten in het Waasland, Meetjesland en de Antwerpse Kempen) en gespecialiseerde musea. De partners van de klompengemeenschap zijn verenigd in een Klompenforum Vlaanderen. ETWIE neemt hierbij een faciliterende en ondersteunende rol op om het bedreigde ambacht onder de aandacht te brengen.
In de schoot van het Klompenforum Vlaanderen ondernemen ze acties zodat dit bedreigd immaterieel erfgoed wordt geborgd. Zo kreeg het ambacht van de klompenmakerij in 2017 een plaats op de Inventaris Immaterieel Erfgoed, die sinds 2008 immaterieel erfgoed in kaart brengt. Deze inventaris maakt het immaterieel erfgoed bekend; de niet-tastbare gewoontes, gebruiken, praktijken, tradities die een groep of een gemeenschap wil doorgeven aan toekomstige generaties. Het online platform draagt dan ook bij tot de zichtbaarheid ervan en voorziet informatie en inspiratie voor al wie dit immaterieel erfgoed mee een toekomst wil bieden.
Het Klompenforum bestaat uit Tim Van Goethem, Ronny Mondelaers en echtgenote Andrea, Eric De Keyzer en echtgenote Chris van De Klomp De Klinge vzw, Luc Verachtert, het MOT, Openluchtmuseum Bokrijk, Klompenmuseum Den Eik, Erfgoedcel k.ERF en Erfgoedcel Waasland. Allen zetten ze zich in om het immaterieel cultureel erfgoed van de klompenmakerij te borgen, dat wil zeggen bewaren en doorgeven van het ambacht, alsook het herlanceren ervan, zodat klompen opnieuw gemaakt én gedragen worden.
Actoren
Wie weet iets?
Wie heeft iets?
- Klompenmuseum 'Den Eik' — Museum
- Klompenmakerij Verreydt-Verboven — Vakman
- Folkloregroep De Klomp vzw — Organisatie
- Openluchtmuseum Bokrijk — Museum
- Het MOT - Museum voor de Oudere Technieken — Documentatiecentrum, Museum, Collectie
- Museum 't Aloam — Museum
- Houtambachtenmuseum De Wimpe — Museum, Privéverzameling
- VolXmuseum — Museum
- De Botermolen — Museum
- Heemmuseum Het Molenijzer — Museum
- Heemmuseum 't Smiske — Museum
- Kempuseum - Kempisch Museum Brecht — Museum
- Museum voor Folklore Zottegem — Museum
- 't Mieleke As — Museum
- Huysmanhoeve Eeklo — Museum
- Mini Museum Mussenzele — Museum
- Museum De Schuur — Museum
- Zoe was Alleke — Museum
- Heemkundig Museum Tempelhof — Museum
- Havesdonckhoeve Wintam — Museum
- Heemkundig museum De Drie Rozen — Museum
- Heemkundig Museum Rijkevorsel — Museum
- Streekmuseum De Reinvoart — Museum
Wie kan iets?
- Sam Mondelaers — Vakman
- Ronny Mondelaers — Vakman
- Eric De Keyzer — Expert, Vakman
- André Beyltiens — Vakman
- Roger Lammens — Vakman
- Eddy Thierens — Vakman
- Tim Van Goethem — Vakman
- Henri Van de Voorde — Vakman
- Folkloregroep De Klomp vzw — Organisatie
- Luc Verachtert — Vakman
- Klompenmakerij Verreydt-Verboven — Vakman
Verwante publicaties
Titel | Auteur | Jaar | |
---|---|---|---|
Hard knokken voor Wase blokken | Eric DE KEYZER | 1987 | Bekijk de publicatie |
Locaties
Verwante gemeentes