contact
MyEtwie
In de kijker

Uit de kennisbank: treinen, trams en bussen

Gepubliceerd op 20/05/2021
Categorie
stoomtreinen_BySDB_ETWIE
Foto: Bij stoomtrein Maldegem-Eeklo wordt water getankt. Beeld van Sven De Boeck

De kennisbank van ETWIE bestaat intussen zeven jaar. Ze bevat maar liefst 1620 fiches over mensen en organisaties - 'actoren' - die bezig zijn met technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed. Dan zie je soms door het bos de bomen niet meer. Daarom laten we elke maand iemand in de kennisbank duiken, om er vervolgens één onderwerp uit te plukken en dit in de kijker te zetten.

Deze maand kiest Sven De Boeck zijn favoriete thema's. En dat zijn treinen en bussen.

Het verhaal van Sven De Boeck

“In een tijd met weinig GSM en PC ging ik in 1992 nog op zoek naar een échte activiteit om mijn vrije tijd te spenderen. Dat werd dus geen jeugdbeweging, want omdat ik al van kindsbeen af gefascineerd was door treinen en bussen zocht ik het in de richting van het openbaar vervoer. Van het één kwam het ander en ik raakte ondergedompeld in de wondere wereld van de geschiedenis van die vervoersmiddelen.

Vlakbij mijn thuisstad Brugge bleek er namelijk een museumorganisatie te zijn die zich bekommert om de wereld van de trein en het spoor, in Maldegem. Een beschermd station(netje) uit 1862 herbergde er meerdere oude treinen, waaronder stoomlocomotieven en zelfs rijtuigen van de beroemde Oriënt Express. Met een ploeg liefhebbers verzorgde dat museum 'Stoomtrein Maldegem - Eeklo' ritten met die treinen op een oude spoorlijn. En nog steeds is dat het geval!

Het is ook uitzonderlijk dat dit bezoekerscentrum volledig gerund wordt door vrijwilligers. Ik kwam dus terecht in een wereld van echte, door-en-door gepassioneerde lieden. Een groep vrijwilligers die gedreven is, hun historische en technische kennis aan elkaar doorgeven, en dit alles ook graag delen met het publiek. Ik maak er met heel veel plezier deel van uit.

De organisatie achter de schermen is niet altijd even simpel. Het onderhoud van het spoortraject en meerdere treinen vragen om een flink budget. We moeten dus goed opletten waarmee we bezig zijn, want met de activiteiten die we organiseren moet er ook geld in het laatje komen. Vanuit het museum doen we dan ook ons best om promotie te voeren en bezoekers te lokken.

stoom en bus_bySDB_ETWIE
Foto: Stoomtrein Maldegem-Eeklo en een Nostalbus kruisen elkaars pad. Beeld van Sven De Boeck

Op de foto hierboven zie je links één van de stoomtreinen van het museum. Het betreft een Belgische machine gebouwd bij ‘Les ateliers de La Meuse’ in Luik in 1926, het jaar dat de NMBS werd opgericht. De locomotief reed in de kolenmijn ‘Wérister’ en voerde de wagons naar het NMBS Station. Pas 53 jaar later, in 1979, stopte haar loopbaan. Ze was toen de allerlaatste stoomlocomotief die in normale dienst reed op sporen van de NMBS! En gelukkig kon ze hier in Maldegem een thuis krijgen. Naast de treinen als verbindend interesseveld, is er ook een goede band ontstaan onder de vrijwilligers. Het sociale weefsel in de vereniging is heel belangrijk en zelfs doorslaggevend om de motivatie te behouden, ervaringen te blijven uitwisselen, best practices aan te leren enzovoort.En we staan altijd open voor nieuwe gezichten.

Rechts op de fotowacht een bus aan de spoorovergang op de passage van de stoomtrein. De foto is bewust gekozen, want zo kan ik een tweede passie aankaarten. Het is immers niet zomaar een bus, maar een retro-exemplaar naar een model uit 1979. In 2010 werd de vzw NostalBus opgericht, in een periode dat de allerlaatste busmodellen van voor het oprichten van De Lijn in 1991 nog wel reden, maar dan wel op hun laatste benen … euh wielen.

Deze vereniging Nostalbus is even gedreven, en verzamelde in tien jaar tijd zo'n acht retrobussen en om bij de 100 leden. De vzw geniet ook het vertrouwen van de koepelorganisatie META. Deze laatste organisatie staat voor ‘Mobiliteits Erfgoed Tram en Autobus’ en is de erfgoedpijler van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn. Er zijn diverse werkactiviteiten om de bussen in staat van paraatheid te houden en we organiseren regelmatig ritten in een historisch kader met de bussen. Een eerste orgelpunt, maar zeker niet het laatste, was de viering van ‘5 jaar NostalBus’ in 2015. Die ging door op een al even unieke locatie, het Sint-Pietersplein in Rome (of was het Gent?). Daar mochten we al ons fraais opstellen en met veel kijklustigen delen.

Je merkt het, als het over treinen of bussen gaat, dan kan ik honderduit verder vertellen. Maar eigenlijk zal een bezoekje aan beide vzw’s je meer bijbrengen dan ik hier met wel 1000 woorden kan delen. Want dan kunnen al uw andere zintuigen ook proeven van dit prachtig rollend erfgoed. De geur, de geluiden, het gevoel van de zachte zetels in de wagons of bussen, de soepele vering tijdens de busrit of de ritmische cadans van de sporen. Onbeschrijfelijk. Dit zijn zintuiglijke ervaringen die gegarandeerd herinneringen zullen losmaken bij wie vroeger nog regelmatig met zo'n bussen of treinen gereden heeft. Ogen dicht, laat je maar terug katapulteren naar toen en geniet van de sfeer.

Consulteer voor meer informatie en programmatie opwww.stoomtreinmaldegem.beenwww.nostalbus.be. Maar vooral: kom gerust eens langs!

Nostalbus 2015 Sint-Pieters_bySDB_ETWIE
Foto: Viering Nostalbus. Beeld Sven De Boeck

Nieuwsarchief

Titel Auteur Jaar
In een klein stationnetje...Stoomcentrum Maldegem. Liliane DE WINNE 1993 Bekijk de publicatie
In het stoomcentrum Maldegem loopt alles op wieltjes. s.n. 2008 Bekijk de publicatie
NostalBus: 10 jaar passie voor autobussen en hun liefhebbers Sven DE BOECK 2021 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...